Svenske supertalangen Joel Eriksson Ek när NHL-laget Minnesota tränar på Hovet i Stockholm inför veckans NHL-matcher.
Svenske supertalangen Joel Eriksson Ek när NHL-laget Minnesota tränar på Hovet i Stockholm inför veckans NHL-matcher. - Foto: Claudio Bresciani/TT

NHL:s svar på oron: Ingen Europa-lansering aktuell

NHL dundrar in och river av fyra matcher på fyra dagar med fyra olika lag i Stockholm. Skeptikerna tror att det är nästa steg mot att etablera NHL-lag i Europa. Jag har ställt frågan direkt till dem och de säger rakt av nej, säger Peter Forsberg, Svenska ishockeyförbundets vice ordförande.


De flesta hockeyintresserade ser det som något av lilla julafton när NHL kommer till Sverige.

Och det är mer än någonsin tidigare med fyra lag som spelar fyra matcher, kallade för Global Series, under fyra dagar i Avicii arena torsdag-söndag.

Skeptikerna är inte många – men de finns.

På sociala medier har en del ifrågasatt varför svensk ishockey bara låter NHL komma hit och ta för sig.

Frölundas ordförande Mats Grauers är också misstänksam. Han tror att NHL är på väg att etablera sig i Europa. Till Dagens Nyheter säger han:

— Vi är naiva om vi inte ser vad det är som händer. Jag ser med oro på det här och vi måste förbereda oss för det, men i Frölunda känner vi inte att SHL eller Svenska hockeyförbundet inser detta. De jublar över att vi har NHL-matcher i Sverige, men vi tycker inte att de har gjort omvärldsanalysen.

"Ingen intention"

Peter Forsberg, inte att förväxla med "Foppa", har i många år haft ansvaret för kontakterna med NHL från förbundets sida. Tillsammans med ordföranden Anders Larsson och SHL:s sportchef Johan Hemlin var de så sent som i förra månaden i New York för ett möte med NHL.

Han menar att matcherna i Sverige – som krockar med två SHL-omgångar och en hockeyallsvensk omgång – lyfter hela hockeyintresset.

— Både World Cup, OS och VM är viktiga händelser för hockeyns framtid och när det gäller Global Series så vill de gärna visa upp sig i Europa, men de har ingen intention att de ska bygga lag i Sverige, säger Forsberg.

Sedan NHL började spela seriematcher i Europa, 2007, har många misstänkt att det handlar om att etablera sig här. Inte bara för att sälja kepsar och andra souvenirer.

Stockholm är den stad utanför Nordamerika som haft flest NHL-matcher – tolv till antalet före årets matcher.

"Måste tro dem"

Men NHL har under alla år förnekat en expansion till Europa. Det gör de till Forsberg och svensk ishockey också.

— Jag har ställt raka frågor till dem och de säger nej till det. Då måste jag tro dem. Vi har ett avtal med NHL tillsammans med 15 andra länder och de har sagt att de gärna skulle vilja göra nedslag i Europa varje år om det går. Det är ingen av länderna som har satt sig emot det för reklamen för sporten ishockey är värdefull, säger Forsberg.

Det åttaåriga NHL-avtal som svensk ishockey har är värt mellan 80 och 100 miljoner kronor, enligt Forsberg. Det är i första hand en ersättning för de spelare som flyttar till NHL.

Sverige är det land som producerar flest spelare till NHL av alla nationer utanför Nordamerika. Totalt 403 svenskar har spelat i NHL genom tiderna och i fjol var siffran 105 – vilket innebär att var tionde spelare i ligan var svensk.

Hittills den här säsongen har 77 svenskar spelat NHL-matcher.

— Jag tycker det är bra att de får komma hem och spela. Det är bra för produkten ishockey. Kan vi bygga en affärsrelation med NHL så är det bra, säger Forsberg.

Han ser också en annan anledning till varför NHL inte vill konkurrera med ligorna i Europa.

— NHL har en bra relation med Internationella ishockeyförbundet och de har en alltför stark förankring till Europa för att komma in och sno vår marknad. De vill ha en affärsetablering i Europa och det är inte för att de vill ha lag här utan för Global Series-matcherna, säger Forsberg.

TT
/
/
/
/
nhl
/
Senaste nytt

Ollie Watkins het när Aston Villa vann

1 timme sedan

VfB Stuttgart vann efter Serhou Guirassys dubbel

1 timme sedan
Det blev VfB Stuttgart som gick segrande ur mötet med Wolfsburg i Bundesliga i fotboll på bortaplan, med 3-2 (1-0).

Svenskdominans i prologen – Diggins utslagen

1 timme sedan
Etta, tvåa, trea, fyra, sjua och tolva – det var svenskornas lovande placeringar i sprintprologen i Lahtis.

Brentford fixade kryss hemma mot Chelsea

2 timmar sedan
Chelsea hade ledningen i halvtid med 1-0 borta mot Brentford i Premier League i fotboll. Men i andra halvlek kom Brentford mer in i matchen, och fixade till slut ett oavgjort resultat. Matchen slutade 2-2.

Real Madrid kryssade mot Valencia

2 timmar sedan
I halvtid ledde Valencia matchen på hemmaplan i La Liga i fotboll mot Real Madrid med 2-1. Men i andra halvlek jobbade sig Real Madrid in i matchen, och kvitterade till slut. Matchen slutade 2-2.

Las Palmas fixade en poäng mot Getafe

2 timmar sedan
Getafe ledde med 3-1 efter första halvlek hemma mot Las Palmas i La Liga i fotboll. I andra halvlek jobbade sig Las Palmas in i matchen. Till slut blev det en poäng var till lagen, matchen slutade 3-3.