Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett idrottsforum i Perm i oktober.
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett idrottsforum i Perm i oktober. - Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Rysslands svar: Jättetävling med 10 000 idrottare

Ryska idrottare är utestängda i många idrotter. Ryssland svarar nu med ett eget mini-OS direkt efter Paris-spelen nästa sommar. Det reagerar IOK-basen Thomas Bach skarpt på: Rysslands regering ska hålla politiserade spel. Idrottens självständighet är hotad, säger han.


Moskva och Jekaterinburg blir tävlingsorter för World Friendship Games (WFG) mellan den 15 och 29 september nästa år. Det blir 27 olika idrotter och Ryssland hävdar att 10 000 aktiva från 137 deltagande länder kan komma att vara med.

Det är tveksamt om så många nationer kommer att delta, gör de det bryter de mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) och de internationella idrottsförbundens rekommendationer att inte tävla i Ryssland.

Till skillnad mot OS lockar Ryssland med rejält med prispengar – motsvarande 500 miljoner kronor. Tanken är att WFG ska återkomma vartannat år – direkt efter sommar-OS respektive vinter-OS.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach är inte nådig i sin kritik mot de ryska spelen.

— Rysslands regering anklagar oss för att inte vara politiskt neutrala. Samtidigt försöker samma regering organisera ett totalt politiserat idrottsevenemang, sade Bach, enligt Inside the games.

Ryske simstjärnan Jevgenij Rylov, som vann dubbla OS-guld i Tokyo 2021, är en av ryssarna som kan tävla i World Friendship Games nästa år. Arkivbild.

"Regeringar tar över idrott"

Vid ett forum för internationella idrottsförbund i förra veckan utvecklade Bach sitt resonemang:

— Idrottens självständighet är hotad. Splittrade politiska krafter kan i praktiken ta över rollen som ni har som internationella förbund. Några vill besluta vilka aktiva som kan tävla i vilka tävlingar, andra vill bestämmer var tävlingarna ska hållas. Och några vill arrangera sina egna politiska idrottsevenemang, sade Bach i sitt tal och utfärdade en varning:

— Särskilt det sista innebär att regeringar tar över internationell idrott. Om de lyckas med det blir era roller och den olympiska rörelsens roll förlegad.

Håller koll på nationer

IOK uppger att man kommer att hålla ett öga på nationer som tänker vara med i de ryska spelen.

— För World Friendship Games går inte bara emot rekommendationerna från februari 2022 om att inte vara med i tävlingar i Ryssland utan de går även emot den olympiska rörelsens gemensamma syfte om att idrottens oberoende och självständighet ska bibehållas, sade James Macleod, IOK-direktör för relationer med de nationella olympiska kommittéerna, enligt Inside the games.

Efter att Ryssland invaderat Ukraina i fjol rekommenderade IOK sina medlemsländer att inte tävla i Ryssland och att ryska idrottare inte ska få tävla internationellt. Vissa idrotter har släppt på restriktionerna och tillåter numera ryska idrottare att tävla som neutrala aktiva. IOK har öppnat för att tillåta ryssar i OS i Paris, som neutrala aktiva.

Viktigt för ryska aktiva

Rysslands idrottsminister Oleg Matitsin har sagt att man inte söker konfrontation med IOK och att tävlingen inte konkurrerar med OS. Men han har medgett att man vill bestämma Rysslands roll och placering när det gäller att bygga framtidens idrott. Och häromdagen svarade WFG-arrangören på IOK:s kritik:

"World Friendship Games är tänkt att harmoniera med den internationella idrottskalendern. Och för ryska aktiva, som varit utestängda från stora idrottsevenemang, blir World Friendship Games den viktigaste idrottstävlingen på senare år som ger dem möjlighet att möta bästa möjliga motstånd och ge dem motivation och hjälp att fortsätta sina idrottskarriärer", sade WFG-arrangören i ett uttalande till Tass.

Förutom WFG ska Ryssland en månad före OS nästa år arrangera Brics-spelen (12-23 juni) i Kazan. Brics är en organisation som bildades av tillväxtekonomierna Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Sydafrika 2009 och som nu även har Iran, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Argentina, Egypten och Etiopien som medlemmar.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Guldtränaren tar över Linköping: "En stor ära"

1 timme sedan

Straffar avgjorde för HV 71 mot Örebro Hockey

1 timme sedan
HV 71 mötte Örebro Hockey hemma i en match i SHL som båda lagen kunde ha vunnit. Efter ordinarie matchtid var det oavgjort, och inte heller i förlängningen kunde något lag avgöra. Först efter straffar kunde hemmalaget vinna med 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 1-0). Det avgörande straffmålet stod Henrik Borgström för.

Seger för Malmö – steg åt rätt håll mot Oskarshamn

1 timme sedan
Malmö har varit i en svacka med fyra förluster i rad i SHL. Men hemma mot Oskarshamn bröts den sviten. Det blev 4-3 (1-0, 2-0, 0-3, 1-0) efter förlängning i matchen i Malmö Arena.

Tungt för Växjö – Leksand bröt fina vinstsviten

2 timmar sedan
Växjö har haft en stark period i SHL och inför matchen hemma mot Leksand hade laget tagit sex raka segrar. På torsdagen tog det stopp och matchen i Vida Arena slutade 2-3 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 0-1) efter straffar. Det var första förlusten sedan den 2 november för Växjö.

Förlustsviten bruten för Linköping

2 timmar sedan
4-0 (2-0, 1-0, 1-0) slutade matchen i SHL mellan Linköping och gästande Modo Hockey. Det betyder att Linköping äntligen bröt sin svit med fyra raka förluster.

Ibrahim Watson-Boye fixade segern för Borås Basket

2 timmar sedan
Det blev ett riktigt poängfyrverkeri för Borås Baskets Ibrahim Watson-Boye i matchen mellan Borås Basket och Umeå i Svenska Basketligan herr. Ibrahim Watson-Boye stod för hela 30 poäng i matchen som Borås Basket vann på hemmaplan med 90-70 (19-24, 27-15, 19-11, 25-20).