Charlotte Kalla har hunnit med mycket sedan hon avslutade skidkarriären. Arkivbild.
Charlotte Kalla har hunnit med mycket sedan hon avslutade skidkarriären. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kallas nya mammaliv: "Den största medaljen"

Mammaliv, självbiografi, rehabträning och en hel del njutning över att slippa svettiga maxtester. Så här ser Charlotte Kallas nya liv ut som skidpensionär – och småbarnsförälder. Jag är så glad varenda dag som jag får upptäcka mer och lära känna Alvin ännu bättre, säger hon.


Den 28 mars 2022 korsade Charlotte Kalla en mållinje för sista gången som aktiv längdskidåkare. SM-bronset på tremilen i Piteå satte punkt för en lång och framgångsrik karriär där stortalangen från Tärendö blev Sveriges mest framgångsrika kvinnliga olympier. Vad saknar hon allra mest när hon blickar tillbaka?

— Det är väl när man ser bilderna från Vålådalen eller Livigno (under försäsongen). Jag får snacka med de som är kvar i skidvärlden… Det var samma när jag var på Thereses (Johaug) möhippa och jag fick träffa många som lagt av, det är många minnen. Man dras ju till alla upplevelser som man har haft, säger hon.

Hon beskriver det som en lyx att kunna veta långt i förväg när och var man skulle få umgås med sina skidkompisar. Något som är svårare nu efter karriären.

— Vi bor på många olika platser i Sverige. Hur ska vi göra för att hänga nu mer än bara via telefon? Jag är lite dålig på det där ibland, när livet snurrar på.

TT: Vad saknar du minst med tiden som skidåkare?

— Jag saknar inte maxtesterna och oron över hur de ska gå, skrattar Kalla.

— Och sedan själva analyserna av maxtesterna.

Charlotte Kalla jublar efter ha tagit OS-guldet i skiathlon 2018. Arkivbild.

Mammalyckan: "Har varit fantastiskt"

Det råder inget tvivel om vad som är den största förändringen sedan hon avslutade karriären. I somras blev hon för första gången mamma. Kalla berättar att hon under karriären kände en stor oro över att inte kunna bli mamma, så det var både en lättnad och en enorm glädje.

— Det har varit fantastiskt. Det är den största medaljen som jag någonsin har vunnit. Jag är så glad varenda dag som jag får upptäcka mer och lära känna Alvin ännu bättre.

TT: Kommer du uppmuntra honom till att åka längdskidor?

— Han kommer nog att få hänga med en del! Han har redan fått hänga med på mycket som föräldrarna mår bra av. Jag tycker att det är viktigt. Även fast det så klart är han som styr agendan behöver man komma ihåg att ta hand om sig själv.

Kallas eget idrottande består i dag främst av rehab efter förlossningen. Hon har kontakt med en fysioterapeut och säger att hon vill kunna springa och åka skidor utan att behöva lyssna för mycket på kroppen.

Hon hänger med i vad som händer i den skidvärld som hon har lämnat men förra året tog hon en liten paus för att kunna lägga mer tid på annat.

— Jag ville inte boka upp de här timmarna mitt på dagen på helgen bara för skidåkningen. Jag vill vara ute och uppleva och upptäcka med kompisar och familjen. Sådant som jag inte har haft möjlighet att göra de senaste åren.

Även om mycket tid har frigjorts känner hon ändå att hon inte har haft så mycket tid över som hon först kanske trodde.

— Jag trodde att jag skulle stå och laga jättelånga middagar, men det blev ganska mycket annat inbokat.

Charlotte Kalla blev i somras mamma för första gången. Arkivbild.

Vill inspirera andra till att vara modiga

Något annat som Kalla har gjort är att ha skrivit en självbiografi. Tillsammans med DN-journalisten Johan Esk utkom nyligen "Skam den som ger sig". Den 16 november släpptes också den nya podcasten "Vinterpasset" tillsammans med Jonna Sundling, Hanna Öberg, Elvira Öberg och Kjell Eriksson.

TT: Vad gör du om tio år?

— Jag hoppas att jag kan fortsätta att inspirera andra till att vara modiga. Det var det som var huvudsyftet med min bok. Vad är viktigt i mitt liv? Vad kan jag göra för att förändra? Så det går i den riktningen.

TT: Kan du se dig själv jobba med längdskidor i någon roll?

— Jag vet faktiskt inte. Skidåkningen har gett mig så otroligt mycket. Jag vill ge tillbaka till sporten – men i vilken form och på vilken nivå? Det vet jag inte.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Allt om Siri Benjegård: Ålder, familj och bordtennis-talangen

Svensk mardrömslott i EM-kvalet: "Tuff grupp"

1 timme sedan
Det kunde inte ha blivit mycket tuffare. Frankrike, England och Irland väntar de svenska fotbollsdamerna i kvalet till nästa års EM. En tuff grupp där alla kommer kunna ta poäng av varandra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

1 timme sedan
Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Efter konflikt och kritik – nytt hockeyavtal

1 timme sedan
Svenska Ishockeyförbundet och ligaorganisationen hockeyettan har tecknat ett nytt samarbetsavtal som gäller tv-rättigheter över säsongen 2029/2030. Detta efter år av kritik mot hockeyettans tv-avtal.

Poromaa tillbaka efter sjukdom

2 timmar sedan
Det svenska längdlandslaget ska åka femmil i Holmenkollen i helgen. Då är William Poromaa tillbaka efter en sjukdom som stoppade honom i Lahtis i Finland.

Polisutredning mot MFF-stjärnan läggs ner

3 timmar sedan
Malmö FF:s Martin Olsson polisanmäldes för att ha slagit Varbergs Robin Tranberg i ansiktet i söndagens cupmatch mellan lagen, men nu rapporterar Expressen att utredningen har lagts ner.