Svenska damlandslaget i innebandy firar VM-guldet i Uppsala 2021. Arkivbild.
Svenska damlandslaget i innebandy firar VM-guldet i Uppsala 2021. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jagar nionde raka guldet: "Alla vill putta ned oss"

VM i Singapore blir Åsa Karlssons sista som svensk förbundskapten. Nu vill hon avsluta på topp – och ta Sveriges nionde raka guldmedalj. Det är klart att det kommer vara känslosamt, säger hon.


Ett VM-guld som spelare. Två VM-guld som huvudtränare.

Men efter VM i Singapore är Åsa "Kotten" Karlssons tid i landslaget över. På lördag inleds årets VM-resa med premiärmatchen mot Slovakien.

— Det är ärofyllt att få avsluta den här resan i Singapore. Så det är lite dubbla budskap. Men nu är beslutet taget och jag är trygg i det, säger hon.

Karlsson tog över som förbundskapten 2018 och har lett Sverige till två av två VM-guld under den tiden. Blir det tredje gången i rad för förbundskaptenen?

— Ja, vi ska ta ett nytt guld, säger hon bestämt.

— Men det kommer att krävas otroligt mycket av var och en. Finland, Schweiz och Tjeckien är ju på frammarsch. Samtidigt är vi fortfarande väldigt, väldigt bra.

Åsa Karlsson har varit svensk förbundskapten sedan 2018. Arkivbild.

Dominerar innebandyvärlden

Med tio VM-guld på 13 spelade turneringar varav åtta guld i rad är Sverige den stora dominanten i innebandyvärlden. Men någon promenad i parken är det ändå ingen som förutspår i Singapore.

Förra VM-finalen, mot Finland 2021, blev en rysare där Emelie Wibron inför hemmapubliken i Uppsala sköt guldet till Sverige i förlängningen. Men på Euro Floorball Tour nu i oktober tog Finland, anförda av supertvillingarna Veera och Oona Kauppi, revansch.

Inför årets VM lyfter Karlsson fram bredden som Sveriges främsta styrka.

— Det är många som kan spela på olika positioner och vi har många matchvinnare. Blandningen, med mycket erfarenhet och ungdomlig entusiasm, är viktig.

Under Åsa Karlssons ledning har Sverige vunnit två av två VM-guld. Arkivbild.

"Det taggar oss väldigt mycket"

TT: Vad skulle det betyda att få avsluta med ännu ett VM-guld?

— Det är klart att det är roligare att vinna ett VM-guld och vi kommer ju att göra allt i vår makt, i staben tillsammans med spelarna, för att vi ska stå där högst uppe. Alla vill ju putta ned oss från tronen. Det taggar oss väldigt mycket och det vore ju roligare att avsluta på topp, säger Karlsson.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Markerade mot supportrarna efter rasismen

2 timmar sedan

Världsrekord av Bol – Warholm missade guldet

2 timmar sedan
Två veckor. Längre stod sig inte damernas världsrekord inomhus på 400 meter. Femke Bol kapade sitt eget rekord med sju hundradelar när hon tog VM-guldet i Glasgow.

Johaug om VM-comeback: "Jag vill och hoppas"

3 timmar sedan
Den norska skidikonen Therese Johaug har tidigare öppnat för en comeback till hemma-VM i Trondheim 2025. På söndagen tävlar 35-åringen för första gången på nästan två år i det 17 kilometer långa loppet Engadin Frauenlauf i Schweiz

Ryske storstjärnan uppsatt för transfer

3 timmar sedan
NHL-klubben Washington sätter upp sin ryska storstjärna Jevgenij Kuznetsov, 31, på transferlistan (waivers). Det sker bara timmar efter att forwarden fått klartecken för att börja träna igen efter tidigare att ha ingått i ligans och spelarfackets stödprogram, som hjälper spelare med olika problem som inte är direkt kopplade till ishockeyn.

Edsbyns skräll – slog mästarlaget i första semin

igår 19:06
I år avgörs SM-finalen i bandy i Västerås, men frågan är om hemmalaget når dit. Det regerande mästarlaget Västerås SK förlorade nämligen den första semifinalmatchen hemma mot Edsbyn med 4–5.

Duplantis om duellen med Warholm: "Den blir av"

igår 18:56
Världens bäste stavhoppare mot världens främste häcklöpare på 400 meter – vem är snabbast på 100 meter? Armand "Mondo" Duplantis väcker nytt liv i planerna på att möta norrmannen Karsten Warholm i en duell. Den kommer att bli av. Jag vill det, Karsten vill det. Frågan är bara när och var, säger han.