Bo 'Bosse' Larsson i samband med invigningen av Malmö FF:s nya hemmaarena. Arkivbild.
Bo 'Bosse' Larsson i samband med invigningen av Malmö FF:s nya hemmaarena. Arkivbild. - Foto: Andreas Hillergren/TT

"Den störste som spelat i Malmö FF"

Bo "Bosse" Larsson har gått ur tiden. Nu hedras Malmö-legendaren av klubbens ordförande Anders Pålsson. Han var den störste som har spelat i Malmö FF.


Det blev två framgångsrika sejourer i Skånelaget. Den första mellan 1957-1966 och den andra mellan 1969-1979.

Där hann "Bosse" Larsson med att vinna sex SM-guld och bli förste spelare att tilldelas Guldbollen, priset som Sveriges bäste fotbollsspelare, två gånger.

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson sörjer ikonens bortgång.

— Det är en väldigt sorglig dag för Malmö FF. Vi sörjer Bosse – inte bara som fotbollsspelare men också som människa. Det var en väldigt rekorderlig människa. Tråkiga nyheter för oss att få, men våra tankar är med hans närmaste naturligtvis i denna stund, säger Pålsson.

"Ville vara i Malmö"

Pålsson tvivlar inte på var Larsson står statusmässigt.

— Han var den störste som har spelat i Malmö FF.

— För MFF var han en väldigt stor spelare, han kunde spela på alla positioner. Han blev skytteligavinnare ett antal gånger och var motorn i laget. Han hade en internationell stil och kunde gått betydligt längre än att spela i Stuttgart och Malmö FF – om han hade velat. Han ville vara i Malmö, nära sin stad och sin familj. Det var det som var viktigt för honom, säger MFF-ordföranden.

Mellan sejourerna i Malmö hann Larsson även med en vända i tyska Stuttgart (1966-1969). Enligt Pålsson var Larsson en av ligans allra bästa spelare, ihop med backikonen Franz Beckenbauer.

Den nuvarande MFF-ordföranden var själv junior i klubben under 1970-talet.

— Man såg ju otroligt mycket upp till de här stjärnorna som hade otroliga framgångar på 1970-talet när MFF var stora ute i Europa. Det kröntes ju med den motsvarande Champions League-finalen i München 1979.

Skickade Sverige till VM

Finalmatchen (0–1-förlust mot Nottingham Forest) missade dock "Bosse" Larsson på grund av skada. Med landslaget blev det tre VM-turneringar (1970, 1974 och 1978).

— Han var en av förbundskaptenen (Georg) "Åby" Ericsons stöttepelare på den tiden. Vi minns honom kanske mest från snömatchen i Gelsenkirchen (1973, VM-kval) där han avgjorde på straff, säger Pålsson.

En straff som skickade Sverige till VM i Västtyskland ett år senare.

Efter fotbollskarriären jobbade Larsson på Skanska och offentligenheten lockade honom allt mindre. Han gjorde få intervjuer, men behöll kontakten med sina tidigare lagkamrater.

Malmö FF:s hemmaarena finns en minnesplats för den bortgångne ikonen där man kan skriva i en minnesbok.

— Sedan får vi återkomma till hur vi hedrar honom. Nu ska vi framför allt ha respekt för familjen, så att de får vara ostörda i samband med julhelgen här, säger Anders Pålsson.

Bo Larsson blev 79 år.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!