Hanna Bennison blev Sveriges hittills dyraste damfotbollsspelare när hon lämnade Rosengård för Everton. Arkivbild.
Hanna Bennison blev Sveriges hittills dyraste damfotbollsspelare när hon lämnade Rosengård för Everton. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Fifas besked: Nu ska även damklubbarna få betalt

Svenska herrlag har sedan länge fått ersättning när spelare som de har fostrat säljs vidare. Nu införs samma system på damsidan. "Ett otroligt viktigt beslut", säger fotbollsdamernas landslagschef Marika Domanski Lyfors.


I Sverige finns redan så kallad utbildningsersättning både på dam- och herrsidan. Men internationellt har ett sådant system saknats för damerna, vilket gjort att svenska klubbar gått lottlösa när talanger som de har fostrat sålts vidare.

Det är på väg att förändras. Tidigare i veckan klubbade det internationella fotbollsförbundet Fifas beslutande organ igenom ett ramverk för utbildningsersättningar på damsidan.

"Detta är ett otroligt viktigt beslut som många jobbat hårt för", säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i ett pressmeddelande från Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Beslutet är en del i Fifas arbete att "professionalisera damfotbollen" och ses mot bakgrunden att allt fler europeiska storklubbar hårdsatsar med allt högre övergångssummor som följd.

På sikt ska förändringen bland annat främja utvecklingen av unga spelare, skriver SvFF. Det kommer också att innebära ett välkommet tillskott för svenska föreningar som fostrat spelare.

"Det kommer att betyda mycket för alla klubbar som utvecklar och utbildar våra unga spelare", säger Domanski Lyfors.

Fifa ska upprätta en arbetsgrupp för att ta fram ramarna kring exakt hur systemet ska se ut och fungera. Någon exakt tidpunkt för när systemet ska börja gälla finns ännu inte.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!