Rasmus tog silver i JVM med Sverige 2018. Arkivbild.
Rasmus tog silver i JVM med Sverige 2018. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dahlin tror på Sverige i JVM: "Har en bra chans"

Själv var Rasmus Dahlin med och tog JVM-silver 2018. Inför årets turnering, som drar i gång under mellandagarna, tror NHL-stjärnan på Sverige. Det känns som att de har en bra chans, det är en bra kull, säger han.


Den etablerade NHL-stjärnan har haft en stark säsong poängmässigt och toppar den interna poängligan från sin backposition. 23-åringen, som valdes som nummer ett av Buffalo Sabres i NHL-draften 2018, har många tips till den spelartrupp som ska slåss om JVM-guldet på hemmaplan i Göteborg.

— Det är den roligaste turneringen jag har spelat i min karriär. Man är med sina polare och man vet att man kan göra något bra. Det är extremt roligt.

Koll på Sverige

Allt började i Göteborg och Frölunda. Där tog Rasmus Dahlins karriär fart och 2018 ledde han Sverige till silver efter finalförlust mot Kanada.

— I dag är det lätt att försvinna i allt som händer i medier, runt omkring en och också i sociala medier. Det är många som kollar, och därför är det viktigt att behålla fokuset i vardagen, jobba med laget och njuta.

— Det är speciellt att det hålls i Göteborg, jag bor ju där under sommaren så jag är lite avis.

Dahlin kommer förstås att följa Juniorkronorna, men han medger att han inte har den bästa kollen när det gäller Sveriges motståndare.

— Jag har koll på Sveriges lag, men är dålig när det gäller andra lag. Men det känns som att de (Sverige) har en bra chans, det är en bra kull.

— Det är viktigt att tänka att man bara får spela JVM en eller två gånger i karriären, så man måste njuta.

Rasmus Dahlin skrev på ett monsterkontrakt med NHL-klubben Buffalo Sabres värt närmare en miljard kronor. Arkivbild.

"Var många tankar"

Dahlin belönades i oktober med ett monsterkontrakt som sträcker sig över åtta år och är värt närmare en miljard kronor.

Dahlin valde att krita på trots att Buffalo inte tagit sig till slutspel på tolv säsonger, den längsta slutspelstorkan i NHL:s historia.

Från och med säsongen 2024–2025 kommer backen att tjäna 11 miljoner dollar årligen, motsvarande drygt 120 miljoner kronor.

— Det var många tankar som snurrade över sommaren, om man skulle skriva ett långt eller kort kontrakt. Jag vill vara här en lång tid framöver, jag växte upp här och kom hit när jag var 18 år. Det bästa för mig vore att bygga något långsiktigt, säger han och fortsätter:

— Vi har väldigt bra människor i organisationen och tagit in unga spelare. Vi har lärt oss och det känns jättebra.

För Dahlin väntar nu jul med familjen som har åkt över till Buffalo för att fira tillsammans. NHL-stjärnan har klart för sig vad han önskar för julklapp:

— Golfprylar hade varit kul. Jag har varit snäll i år.

TT
/
Jul
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!