Linn Svahn firar sprintsegern.
Linn Svahn firar sprintsegern. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Revanschen efter skadehelvetet: "Förbannat skönt"

Så vet Linn Svahn hur det är att vinna igen. Hon spurtade ner landslagskamraten Jonna Sundling i Tour de Ski-premiären och tog första segern på 1 063 dagar. Det var på tiden, säger sprintdrottningen.


24-åriga Svahn hade inte vunnit en världscuptävling sedan 2021.

Under lördagen var hon överst på pallen igen efter att ha tagit hem Tour de Ski-sprinten i italienska Toblach efter en rafflande duell med Jonna Sundling.

— Det var bara på tiden. Det är så förbannat skönt. Det har varit så sjukt länge och jag har bara tänkt på hur jag kommer bete mig när jag vinner. Men det är bara skönt att det svarar, säger Svahn till Viaplay.

Linn Svahn har lidit av en axelskada, vilket satt käppar i hjulen för en lovande karriär. Nu har 24-åringen kämpat sig tillbaka till toppen. Segern var hennes första på 1 063 dagar.

— Jag är så less på att höra om de där dagarna. Det är länge men det är inte så många tävlingar sedan. Jag har fått tävla så sjukt lite men känt att det blivit närmre och närmre fast den där "edgen" fattats. Nu känns det som vanligt, säger hon.

Svahn var extra nöjd med att ha levererat på upploppet.

— Det är det jag haft svårast med efter skadan. Jag har fått träna så lite på det. Jag svarar på träning och nu har jag fått träna och då blir jag bra.

"Glad för hennes skull"

Jonna Sundling fick se sig slagen med minsta möjliga marginal. Insatsen var dock ett styrkebesked efter en sjukdomsfylld säsongsinledning.

— Ja, men jag är nöjd. Det är kul att vara tillbaka och att få vara tillbaka på pallen direkt är jättekul. Sedan hade jag behövt göra en bättre spurt och ta i lite mera på slutet för att ta Linn i dag. Men jag är faktiskt glad för hennes skull. Kul att se henne högst upp, det var ett tag sedan, säger Sundling till Viaplay.

Överlag är hon belåten över insatsen.

— Jag tycker jag fått ett fint kvitto på att jag uppenbarligen ändå är i hyfsat slag. Annars hade jag inte tagit mig upp på pallen i den här konkurrensen.

Kristine Stavås Skistad (Norge) blev trea.

Finalens övriga svenskor: Emma Ribom och Johanna Hagström slutade fyra, respektive sexa.

Besviken Andersson utslagen

Ebba Andersson, fyra i totalställningen, tog sig inte vidare bland de 30 bästa från kvalet.

Efteråt var hon rejält besviken och ville inte prata med media.

— Måste jag stanna? Jag vill inte, sade hon till SVT.

Tour de Ski fortsätter med 10 km klassisk stil på söndag.

Det var jämnt mellan Jonna Sundling, till vänster, och Linn Svahn, till höger, i sprintfinalen.
TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!