Linn Svahn vann onsdagens fristilssprint i Davos i överlägsen stil.
Linn Svahn vann onsdagens fristilssprint i Davos i överlägsen stil. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Svahns succé fortsätter: "Kul att tävla igen"

Linn Svahn är tillbaka. Och mer än så. I Davos fristilssprint krossade hon allt motstånd. Det är inte ens gamla Linn. Jag är nästan bättre nu, säger 24-åringen efter uppvisningen.


Vill man ha stora känslouttryck får man leta annorstädes. Linn Svahn tillhör det släktet av idrottsstjärnor som krasst konstaterar vad som har hänt snarare än skriker ut sin glädje.

— Jag förstår, ni är journalister och vill göra en saga av det, om en vändpunkt där eller så. Men det är inte så det är egentligen. Jag vill stå på start och vinna skidtävlingar, säger Svahn.

Det gör hon nu på samma övertygande sätt som före alla skadeproblem.

Hon vann den första etappen i Tour de Ski dagen före nyårsafton – hennes första seger i världscupen på över 1 000 dagar. På onsdagen gjorde hon om bedriften, även den här gången i en fristilssprint.

— Jag tycker att det är kul att tävla igen. Nu är det inte längre frågan om när det ska börja lossna, när det ska börja stämma för nu gör det ju det. Det är inte ens gamla Linn, jag är ju bra igen. Jag är nästan bättre nu, säger Linn Svahn.

Två jobbiga år

Ett fall i ett världscuplopp i Ulricehamn i början av 2021 blev starten på nära två års skadeproblem. Men i december 2022 gjorde Linn Svahn en efterlängtad comeback, och i januari förra året var hon tillbaka i världscupen.

Och nu är hon, åtminstone i enskilda lopp, återigen världens bästa skidåkare.

— Jag har inget VM-guld, jag har inga mästerskapsmeriter. Så det kan jag nog inte kalla mig. Men jag är bra. Jag tycker att jag är en mer komplett skidåkare nu än då.

I onsdagens finalheat bidade hon sin tid, men efter en avvaktande inledning exploderade hon uppför en av backarna och lämnade övriga långt bakom sig.

Någon direkt spurtuppgörelse var det inte tal om. Svahn gled i överlägsen stil över mållinjen som segrare inför schweizisk storpublik.

Norskan Kristine Stavås Skistad blev tvåa och den totala tourledaren Jessie Diggins, USA, trea. Övriga svenskor i finalen, Maja Dahlqvist och Johanna Hagström, slutade fyra och femma.

Svahn är i och med resultatet tvåa i sammandraget, 33 sekunder efter Diggins inför torsdagens jaktstart i Davos.

Jonna Sundling ligger trea. För storstjärnan blev det dock ett oväntat uttåg redan i kvarten – för första gången sedan november 2021.

"Jättejobbigt"

Sprintspecialisten satsade på ett lugnt första varv – men strategin blev en missräkning för 29-åringen som fick se sig omkörd på upploppet och hon slutade trea bakom landslagskamraten Emma Ribom och norskan Kristine Stavås Skistad.

— Jag åker inte tillräckligt bra, speciellt på sista varvet, säger Sundling, som var snabbast av alla i kvalet.

— Det är jättejobbigt och tråkigt när man känner att man har fart i kroppen och har något här att göra.

För Emma Ribom slutade det med en vurpa i semifinalen efter kontakt med Kristine Stavås Skistad. Det svenska laget ansåg att norskan stod för en påkörning bakifrån.

Emma Ribom faller under sprintfinalen i Davos.

"Solklar överkörning"

— En solklar överkörning, säger tränaren Stefan Thomson, som tog frågan vidare till juryn.

Där bedömdes kontakten som en så kallad "race incident", och ingen åtgärd vidtogs.

— Jag upplever att jag blir lite lätt överkörd bakifrån och då är det inte lätt att stå på benen, tyvärr, säger Emma Ribom.

Sammanlagt tog sig sju svenskor vidare från kvalet. För Moa Ilar och Frida Karlsson tog det liksom för Sundling slut i kvartsfinalen.

— Jag har ingen power alls i kroppen. Det finns ingen stuns, säger en uppgiven Frida Karlsson efter målgången.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!