Linn Svahn vann igen.
Linn Svahn vann igen. - Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Svahn tänkte ge segern till Karlsson: "Drar flocken"

Linn Svahns Tour de Ski-succé fortsätter. Men på upploppet på 15 kilometer klassiskt i Val di Fiemme funderade hon på att skänka segern till Frida Karlsson. Det är hon som ska ha elogen, säger Svahn efter sin tredje etappseger.


Det var Svahns första världscupseger i ett distanslopp på 1 071 dagar. Ändå var hon på målrakan inne på att ge bort segern till sin landslagskompis.

— Det tog mig några sekunder att fundera på om jag skulle det eller inte. Det är speciellt när det är så här, för hon drar hela vägen och det händer inte så mycket för det är lättare att ligga bakom. Det är ändå först i mål, men det är hon som ska ha elogen, säger Linn Svahn.

I det problematiska skidföret – tung blötsnö föll under hela 15-kilometersloppet i Val di Fiemme – var det Frida Karlsson som gjorde i princip allt arbete och försökte hålla uppe farten för att ta in viktiga sekunder på amerikanska totalledaren Jessie Diggins.

"En dubbelseger"

Till slut fick hon ändå se sig slagen av Linn Svahn i en tät spurt. Tyskan Katharina Hennig blev trea och ytterligare en svenska, Jonna Sundling, blev fyra.

— Det är Frida som drar hela flocken framåt i dag. Det här är en dubbelseger. Och för tourens skull var det det här som skulle göras för att försöka köra om det, säger Linn Svahn.

Det var Svahns tredje etappseger i årets tour. I sammandraget är hon femma, 58 sekunder bakom Diggins. Jonna Sundling är tvåa och Frida Karlsson trea, 43 respektive 44 sekunder från amerikanskan, som blev åtta på lördagens etapp.

— Det har varit en kul tour hittills. Det är sex etapper gjorda och nästan fullklaff på de flesta. Jag vill göra en bättre tour än för tre år sedan och det har jag gjort nu om man kollar på pallplatser och segrar, säger Svahn, som har två hårt skadedrabbade år bakom sig.

Frida Karlsson gläds samtidigt åt sin första pallplats i årets Tour de Ski. Även om hon gärna hade fått lite mer draghjälp i snömodden.

— Känslan är väl att om någon hade kunnat byta av mig lite mer så hade fältet spruckit. Men alla åker väl med det de har, förhoppningsvis, säger Karlsson.

— Och om vi har haft lite problem med materialet tidigare under touren så måste vi hylla teamet i dag. Vi hade grymma grejer. Så det var nog svårt för de andra att göra så mycket.

Hyllar Diggins

Fjolårets toursegrare känner att formkurvan stigit stadigt för varje etapp, och har stora förhoppningar inför söndagens avslutande klättring uppför Alpe Cermis.

— Jag gav det jag hade i dag. Jag tycker att touren har drivit lite form, det känns på ett helt annat sätt än i fjol. Så förhoppningsvis har jag en bra dag i morgon.

Svahn kan inte heller låta bli att imponeras av Jessie Diggins åkning under den här upplagan av Tour de Ski. I lördagens masstart grinade amerikanskan illa många gånger, och hennes skidor höll inte samma nivå som svenskornas. Ändå tappade hon bara ett fåtal sekunder mot sina konkurrenter.

— Hon har varit stark hela touren och biter ifrån bra. Det är kanske på gärdsgården att det går att följa med i dag, så hårt kördes det. Men hon biter i, hon är komplett och bra, säger Linn Svahn.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!