Milans målvakt Mike Maignan utsattes för rasism i Serie A-matchen mot Udinese. Arkivbild.
Milans målvakt Mike Maignan utsattes för rasism i Serie A-matchen mot Udinese. Arkivbild. - Foto: Scott Heppell/AP/TT

Efter rasismen – Fifa-basen kräver hårdare straff

Milans målvakt Mike Maignan utsattes för rasism i matchen mot Udinese. Nu vill Fifas ordförande Gianni Infantino införa hårdare straff. Vi måste införa automatisk förlust för lag vars supportrar uttrycker rasism, säger han.


Mike Maignan tröttnade på apljuden från Udinesesupportrar och lämnade planen i lördagens Serie A-match.

Först efter att speakern uppmanat publiken att sluta med rasistiska tillmälen återupptogs matchen efter ett kortare avbrott.

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino reagerar kraftfullt på händelsen och kallar den för "absolut motbjudande och fullkomligt oacceptabel" och skriver på X, före detta Twitter, att Fifa kan komma att besluta om hårdare straff för rasism.

"Alla inblandade måste agera, inledningsvis med att utbilda i skolorna så att framtida generationer förstår att det här inte är en del av fotbollen eller samhället", skriver Infantino.

"Vi måste införa automatisk förlust för laget vars supportrar har uttryckt rasistiska tillmälen och orsakat avbrott i matchen, så väl som tillträdesförbud på alla arenor i hela världen och rättsliga åtgärder mot rasister".

På måndagen meddelade Udinese att klubben jobbar hårt för att identifiera de skyldiga supportrarna, för att stänga av dem på livstid.

Japans landslagsmålvakt Zion Suzuki berättade på måndagen att han utsattes för rasism efter lagets chockförlust mot Irak i Asiatiska mästerskapen.

Suzuki, som har en ghanansk-amerikansk pappa, utsattes för rasistiska påhopp i sociala medier efter att ha gjort misstag i förlusten mot Irak och även i en tidigare match mot Vietnam.

21-åringen säger att han kan ta kritik för sin prestation men vill att folk slutar med rasistiska kommentarer.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!