Sven-Göran 'Svennis' Eriksson. Arkivbild.
Sven-Göran 'Svennis' Eriksson. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Här är Svennis karriär

Sven-Göran Eriksson hyllades på Idrottsgalan. Här är några av den legendariske fotbollstränarens mest omtalade bedrifter.


+ Skrev historia med IFK Göteborg

Det var i "Blåvitt" som Sven-Göran Eriksson fick sitt internationella genombrott. 1982 vann laget både allsvenskan och svenska cupen – men det var i Europa som den stora bragden utfördes.

IFK Göteborg gick till final i Uefacupen (numera Europa League). Där skrällde man över två matcher mot Hamburger SV, och tog hem en av de största titlarna ett svenskt lag någonsin har vunnit.

Sven-Göran Eriksson var tränare för IFK Göteborg mellan 1979 och 1982. Arkivbild.

+ Succé i Benfica

Den första säsongen vann han dubbla titlar med Lissabonklubben (ligan och cupen). Dessutom tog sig laget till final i Uefacupen.

Året därpå vann Benfica och Eriksson ligan på nytt.

Efter en sejour i Italien återvände sedan "Svennis" till Benfica 1989. Återigen lyckades han leda laget till ett ligaguld 1991 och en Uefacupfinal 1990.

+ Lazios bästa period

När Sven-Göran Eriksson skrev på för Lazio 1997 hade han tränarerfarenheter från Roma, Fiorentina och Sampdoria. Den italienska ligan kunde han, men än visste "Svennis" inte hur det kändes att lyfta en ligapokal i Italien.

I Lazio skulle detta komma att ändras. Perioden beskrivs som klubbens mest framgångsrika och med svensken vid rodret vann Lazio cupen 1998, cupvinnarcupen 1999 och Serie-A 2000.

Sven-Göran Eriksson svarar på frågor efter att det blivit officiellt att han lämnar tränaruppdraget i Lazio för att leda det engelska landslaget. Arkivbild.

+ Englands första utländska tränare

2001 blev Eriksson den första utländska tränaren att bli förbundskapten för det engelska landslaget.

Under en femårsperiod ledde han världsstjärnor som David Beckham, Paul Scholes, John Terry och många fler.

Men framgångarna uteblev i det engelska landslaget. I VM 2002, EM 2004 och VM 2006 åkte laget ut i kvartsfinal. Eriksson avgick kort därpå.

+ På resande fot i världsfotbollen

Han tränade bland annat mexikanska landslaget i elva matcher 2008-2009, ledde Elfenbenskusten under VM 2010 och tog roller som sportchef, rådgivare och tränare i Kinas fotbollssatsning mellan 2013 och 2017.

Sven-Göran Erikssons sista stora tränaruppdrag var 2018 när han ledde Filippinernas landslag under Asiatiska mästerskapen.

2015 tränade Sven-Göran Eriksson Shanghai SIPG. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!