Hanna Öberg jublar efter ännu ett VM-guld i skidskytte i Oberhof i fjol, där hon blev VM-drottning.
Hanna Öberg jublar efter ännu ett VM-guld i skidskytte i Oberhof i fjol, där hon blev VM-drottning. - Foto: Anders Wiklund/TT

Guide: Allt du behöver veta om VM

Det blev elva svenska medaljer i fjol i skidskytte-VM. Nu drar årets medaljjakt i gång i tjeckiska Nove Mesto. Här är allt du behöver veta.


Vad: VM i skidskytte.

När: 7-19 februari.

Plats: Nove Mesto, Tjeckien.

Tv/radio: SVT och P4 Radiosporten.

+ Svenska medaljchanser

Ingen i den svenska truppen tror att rekord-VM i fjol kan återupprepas. Samtidigt säger alla åkare och landslagsledningen att chans till medalj finns i alla lopp. Systrarna Elvira och Hanna Öberg är de största hoppen på damsidan och Elvira Öberg är ute efter revansch efter att ha blivit sjuk och missat nästan hela VM i fjol. Hanna Öberg blev då VM-drottning med fyra medaljer, varav två guld.

På herrsidan är det som vanligt Sebastian Samuelsson (fyra medaljer i fjol) och Martin Ponsiluoma (två) som möjligen kan bryta den norska dominansen. Sverige har medaljchanser i alla stafetter – damer, herrar, mixedstafett och singelmixedstafett.

+ Norge, Norge, Norge, Norge, Norge, Norge

Det är norskt på de sex första platserna i världscupen, på herrsidan, och mycket talar för en stor norsk dominans även i VM. Suveränen Johannes Thingnes Bø leder världscupen, men inte lika överlägset som i fjol. 2023 tog Bø VM-guld i alla discipliner han ställde upp i, utom två; masstarten där Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma klådde honom, samt stafetten där Norge blev tvåa.

+ Vem ska bli VM-drottning i år?

Hanna Öberg blev VM-drottning i fjol, men vem som ska bli det i år är inte givet. Det är jämnt i världscuptoppen med fyra nationaliteter på de fem första platserna: Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, Justine Braisaz-Bouchet, Frankrike, Lisa Vittozzi, Italien, Julia Simon, Frankrike och Elvira Öberg, Sverige.

+ Svenska VM-truppen

Damer: Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, do, Anna Magnusson, do, Linn Persson, Bore, och Mona Brorsson, Finnskoga.

Herrar: Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I21, Jesper Nelin, Biathlon Östersund, Peppe Femling, Piteå, och Viktor Brandt, I2.

+ VM-programmet

7/2: Mixedstafett (17.20).

9/2: Sprint, damer (17.20).

10/2: Sprint, herrar (17.05).

11/2: Jaktstart, damer (14.30), herrar (17.05).

13/2: Distans, damer (17.10).

14/2: Distans, herrar (17.20).

15/2: Singelmixedstafett (18.00).

17/2: Stafett, damer (13.45), herrar (16.30).

18/2: Masstart, damer (14.15), herrar (16.30).

TT
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!