Sebastian Samuelsson under masstarten.
Sebastian Samuelsson under masstarten. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Guld för Thingnes Bø – tangerade Bjørndalen

Sebastian Samuelsson bommade fem skott, Martin Ponsilouma missade målet med sex. Svenskarna var chanslösa när Johannes Thingnes Bø vann masstarten i VM i Nove Mesto.


Den suveräne norrmannen har nu tagit 20 VM-guld i karriären, lika många som Ole Einar Bjørndalen.

— Det har klaffat fullt hela mästerskapet. Sju medaljer för andra året i rad är extremt, säger Thingnes Bø till SVT.

I fjol blev det fem guld totalt tack vare bättre utdelning i stafetterna. Nu blev det "bara" tre – alla i individuella lopp.

— Alla tänkte att jag hade ett fantastiskt mästerskap i fjol. Då hade jag tre guld och ett brons (individuellt), i år har jag tre guld och ett silver, konstaterar 30-åringen.

15 sekunder före

I masstarten var det han som drog upp farten direkt från start. Thingnes Bø missade sedan ett skott i det första liggande skyttet, men gjorde därefter inga fler misstag på vallen.

— Efter tredje skyttet är jag plötsligt ensam och får skjuta för guld inför tusentals åskådare här. Det är den vildaste känslan, säger han till SVT.

Norrmannen vann 15 sekunder före letten Andrejs Rastorgujevs. Bronset knep fransmannen Quentin Fillon Maillet.

Sverige skrällvann VM-stafetten på lördagen, men dagen därpå var det ändå bara två blågula hopp som hade slagit sig in i startfältet till den avslutande masstarten.

"Ingen höjdare"

Men det blev inget roligt slut på VM för vare sig Sebastian Samuelsson eller Martin Ponsiluoma.

Samuelsson var i alla fall med i matchen fram till det tredje skyttet. Men redan på varvet fram till det stående skyttet hade svensken tappat lite tid i spåren och när han dessutom missade tre skott på raken var det godnatt.

Samuelsson missade fem skott totalt. Ponsiluoma var ännu sämre med bössan, men desto snabbare på skidorna och blev bäste svensk som 13:e, trots sina sex bom. För Samuelsson blev det 23:e plats.

— I dag var det ingen höjdare. Jag hade svårt att få någon bra känsla på vallen. Jag tror att man är lite utmattad sedan i går, säger Ponsiluoma.

TT
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!