Matilda Vinberg under måndagens träning med damlandslaget i fotboll på Tele2 arena inför onsdagens returmöte i playoffkvalet mot Bosnien-Hercegovina.
Matilda Vinberg under måndagens träning med damlandslaget i fotboll på Tele2 arena inför onsdagens returmöte i playoffkvalet mot Bosnien-Hercegovina. - Foto: Samuel Steén/TT

"Väldigt speciella minnen av att vara tillbaka"

Matilda Vinberg och Madelen Janogy har några av sina finaste fotbollsminnen härifrån. Nu får de för första gången kliva in på Tele2 arena i varsin landslagströja. Man får upp väldigt speciella och fina minnen av att vara tillbaka här, säger Vinberg inför onsdagens playoffretur mot Bosnien-Hercegovina.


Fakta: Truppen till playoffkvalet

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Tove Enblom, Vålerenga, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Chelsea, Emma Östlund, Linköping, Emma Kullberg, Brighton, Hanna Lundkvist, San Diego, Amanda Nildén, Tottenham, Josefin Rybrink, Häcken, Linda Sembrant, Bayern München.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna Anvegård, Häcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Pauline Hammarlund, Fiorentina, Madelen Janogy, Fiorentina, Monica Jusu Bah, Häcken, Rosa Kafaji, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Olivia Schough, Rosengård, Matilda Vinberg, Tottenham, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Duons senaste match på Tele2 arena glömmer de inte så lätt. Janogy gjorde ett av målen i Hammarbys 3–2-seger mot Häcken i november – en match som, skulle det visa sig, avgjorde hela guldstriden i damallsvenskan.

Tidigare samma år vann Hammarby också cupfinalen mot Häcken på samma arena. Båda matcherna inför storpublik.

— Här har man fått spela speciella stormatcher. Att vinna cupguldet på Tele2 förra året var ett av de största ögonblicken jag har varit med om i min karriär, säger Matilda Vinberg, som i januari lämnade Hammarby för spel i engelska Tottenham.

Matilda Vinberg tar en selfie med fans i samband med söndagens öppna träning med damlandslaget i fotboll på Tele2 arena.

11 000 sålda

I samma veva flyttade Janogy till Italien och Fiorentina. Även för henne är det speciellt att återvända till arenan strax söder om centrala Stockholm.

— Ja, det har varit många matcher här som jag kommer att ta med mig resten av min karriär. Det är skitkul att få komma hit och spela med landslaget, säger Madelen Janogy.

Onsdagens retur i playoffmötet mot Bosnien-Hercegovina blir damlandslagets första tävlingsmatch på arenan. Enda tidigare landskampen var en av träningskaraktär, mot Danmark 2015.

Runt 11 000 biljetter har sålts, trots att dubbelmötet redan får anses avgjort efter att Sverige vunnit fredagens bortamatch med 5–0.

Matilda Vinberg hoppas trots det att de blågula landslagssupportrarna kan bidra med något som i alla fall påminner om stämningen som Hammarbyfansen brukar leverera.

— Det blir kanske inte den här klacken som Hammarby står för. Jag hoppas att det kommer mycket folk på onsdag och sjunger Sverigeramsor. Såklart är det inte samma sak som att spela inför en Hammarbyklack, men det kommer fortfarande att vara speciellt att kliva in.

Matilda Vinberg och Madelen Jagony under måndagens träning med damlandslaget i fotboll på Tele2 arena.

Slipper "Bajen"-fansen

Även vänsterbacken Jonna Andersson, fortsatt i Hammarby, har ljusa minnen härifrån. Värre är det för alla landslagets Häckenspelare.

— Det har varit speciella matcher här. Vi har spelat två tuffa matcher som inte har gått vår väg med Häcken. Jag hoppas att man kommer hit och får vinna för en gångs skull, sade Häckenbacken Josefine Rybrink till medier på plats häromdagen.

— Och man slipper "Bajen"-fansen här. Det blir svenska supportrar i stället, det blir skönt.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!