Elvira Öberg efter målgång i Holmenkollen.
Elvira Öberg efter målgång i Holmenkollen. - Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Elvira Öbergs revansch: Tvåa i Holmenkollen

Efter en tung säsong och ett svagt individuellt VM tog Elvira Öberg revansch. Den svenska skidskyttestjärnan slutade tvåa i distansloppet i Holmenkollen.


Elvira Öberg flög fram i spåret och sköt fullt i de två avslutande skyttena i distanstävlingen i Holmenkollen i Oslo. Det räckte till en andraplats för 25-åringen i världscupomstarten efter VM – hennes första pallplacering i ett distanslopp.

— Äntligen får jag kliva upp på pallen, säger Öberg i SVT:s sändning.

Dimma, långdistans och ett tungåkt spår var inget som Elvira Öberg såg fram emot när hon vaknade på fredagsmorgonen.

— Jag kom in i ett bra flow med skidåkningen. Sedan är det klart att när man bommat två skott i de första två serierna så tänker man “ingen toppdag i dag, men vi jobbar väl på”.

Halvminuten efter segraren

Efter stark skidåkning och ett prickfritt fjärde skytte byttes "det är bara att bita ihop", som hon kände inför tävlingen, ut mot "det kan bli en kul dag".

— Jag är jättejättenöjd med sista skyttet. Jag vet att jag har det i mig så det är så jäkla kul att få ut det i dag.

Med totalt två bommar gick hon i mål cirka halvminuten efter hemmafavoriten Ingrid Landmark Tandrevold. Norskan gjorde ett nära felfritt lopp och plockade hem vinsten.

Fiasko för Stina Nilsson

Ett sämre lopp gjorde Stina Nilsson i sin comeback i världscupen, efter att ha ersatt sjuka Hanna Öberg. Tio minuter efter segraren Tandrevold gick Nilsson i mål på plats 78 efter ett katastrofalt skytte med totalt nio bom.

Anna Magnusson knep en niondeplats och världscupsdebutanten Anna-Karin Heijdenberg plockade poäng med ett klart godkänt lopp som 25:a.

Norsk herrdominans

Sturla Holm Lægreid var den snabbaste av snabba norrmän i herrarnas distanslopp. Han sköt fullt och gick i mål 28,5 sekunder före tvåan Tarjei Bø.

— Jag är väldigt stolt över 20 av 20. Det är otroligt att vinna på hemmaplan, säger Lægreid i SVT.

Svenska Viktor Brandt sköt även han 20 raka träff, för första gången i hans internationella karriär. Det räckte dock bara till en 24:e plats.

— Det är inget att klaga på när man skjuter fyra nollor men det är knappt så man tar sig runt så då är det inte roligt att åka skidor ändå, säger Viktor Brandt i SVT.

Han avslutar med ett skämt i direktsändningen.

— Fyra nollor är stort. Vissa saker ska man bocka av i karriären. Nu kan jag väl sluta med skidskytte tänkte jag säga.

Bästa svensk var Jesper Nelin på 13:e plats, nära tre minuter efter Sturla Holm Lægreid.

Det var trippelt norskt på pallen med Tarjei Bø och Vetla Sjåstad Christiansen på andra och tredje plats.

Sturla Holm Laegreid vann herrarnas distanslopp i Holmenkollen.
TT
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Erik Karlsson klar för VM-spel: "Oerhört roligt"

2 timmar sedan

Anklagar domaren – fick 41 miljoner visningar

3 timmar sedan
Tre uteblivna straffar fick Nottingham Forest att rasa mot VAR-domaren och anklaga honom för att vara supporter till bottenkollegan. Inlägget på sociala medier har fått över 41 miljoner visningar och Premier League väntas straffa klubben för anklagelserna.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

idag 16:45
Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

idag 15:40
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Tvingas tävla i "Saudi" för att kvala in till OS

idag 14:06
Saudiarabiens nya bordtennissatsning kan avgöra vilka svenskar som får åka till OS i Paris. Stjärnorna riskerar både böter och missade rankningspoäng om de inte vill tävla i landet med bristande mänskliga rättigheter. Det är fullt rimligt att ifrågasätta, säger Anton Källberg.

Nadal kan avsluta karriären med Borg som ledare

idag 13:40
Rafael Nadal ställer upp för Europalaget i Laver Cup i september med Björn Borg som kapten. Det kan bli den spanska tennisikonens sista tävling i karriären.