Elvira Öberg. Arkivbild.
Elvira Öberg. Arkivbild. - Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Fransk seger – Öberg med fin klättring

Elvira Öberg stod för en fin klättring i damernas jaktstart i skidskytte, och slutade tia. Jag är jättenöjd, framför allt med skyttet, säger Öberg i SVT. Lou Jeanmonnot, Frankrike, vann efter en hård duell mot italienskan Lisa Vittozzi i Soldier Hollow.


Utgångsläget för svenskorna inför jaktstarten var minst sagt blygsamt. Då tog Elvira Öberg chansen att klättra rejält, när hon gick från plats 28 till tio efter bara en bom i tävlingen.

— Jag är jättenöjd, framför allt såklart jättenöjd med skyttet. Supernöjd med 19 träff i dag. Jag har väl tredje jaktstartstid i dag, så det känns jättebra, säger Öberg.

Mot de i toppen var avståndet dock för långt för svenskan. Lou Jeanmonnot, Frankrike, vann efter en tajt spurtduell mot Lisa Vittozzi, Italien, som slutade tvåa.

Julia Simon, Frankrike, blev trea.

För norska Ingrid Landmark Tandrevold blev det något av en mardrömstävling. Fram till det tredje skyttet ledde hon tävlingen, men sen kom tre bom vardera i de båda avslutande skyttena och hon tappade till en elfteplats.

Hanna Öberg slutade på plats 18, Anna Magnusson blev 28:a och Stina Nilsson 40:e.

Mona Brorsson skulle också ha kört jaktstarten, men fick ställa in sin medverkan på grund av sjukdom. Veteranen, som avslutar karriären efter säsongen, skriver på Instagram att "tidsomställningen, den höga höjden och de två senaste dagarnas urladdningar har slitit på immunförsvaret. Jag kan därför inte köra dagens jaktstart utan att samtidigt riskera nästa veckas tävlingar".

Samuelsson behöll femteplatsen

Lite senare var det herrarnas tur, och efter en rejäl upphämtning efter gårdagens sprint var det till slut Johannes Thingnes Bø som tog hem jaktstarten. Tvåa blev den andre brodern Bø, Tarjei. På tredje plats kom Émilien Jacquelin.

Samuelsson behöll sin femteplats, och blev bäste svensk med det resultatet. Men bäst prestation stod kanske Martin Ponsiluoma för, som klättrade från sin 20:e startplats till en fin sjundeplacering.

— Jag gör ett jäkligt bra lopp egentligen. Jag är otroligt nöjd med skyttet. Känslan är riktigt bra idag, säger Martin Ponsiluoma till SVT och fortsätter:

— Jag hade fantastiska skidor, och kunde åka hur fort som helst där ute kändes det som.

TT
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!