Den 18-årige mittfältaren Hugo Larsson bör få en tydlig plats i Jon Dahl Tomassons landslag, anser tidigare landslagsbacken Jonas Olsson. Arkivbild.
Den 18-årige mittfältaren Hugo Larsson bör få en tydlig plats i Jon Dahl Tomassons landslag, anser tidigare landslagsbacken Jonas Olsson. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

"Hoppas att Hugo Larsson får en tydlig plats"

Jon Dahl Tomasson presenterar sin första landslagstrupp som förbundskapten. Framför allt en spelare bör få en central roll direkt, säger Viaplays expert Jonas Olsson. Jag hoppas att Hugo Larsson får en tydlig plats i hans landslag, säger han.


Fakta: Årets landskamper

21 mars: Portugal (borta), landskamp.

25 mars: Albanien (hemma), landskamp.

5 juni: Danmark (b), landskamp.

8 juni: Serbien (h), landskamp.

5 september: Azerbajdzjan (b), Nations League.

8 september: Estland (h), Nations League.

11 oktober: Slovakien (b), Nations League.

14 oktober: Estland (b), Nations League.

16 november: Slovakien (h), Nations League.

19 november: Azerbajdzjan (h), Nations League.

I normala fall vill Jonas Olsson att de bästa spelarna för stunden tas ut i fotbollslandslaget. Men läget som Jon Dahl Tomasson kliver in i gör att han är beredd att göra ett undantag.

Den 47-årige dansken, som presenterar sin första landslagstrupp på onsdagen, har en ypperlig möjlighet att bygga ett lag för framtiden, säger den tidigare landslagsbacken, numera expert i Viaplays sändningar.

— Det är trots allt ett unikt läge. De viktiga matcherna startar inte förrän våren 2025, så det är ett bra tillfälle att spela in ett lag, säger Jonas Olsson och syftar på kvalet till VM 2026 som inleds första nästa år.

— Det borde nog vikta truppen mot lite yngre spelare.

Tidigare landslagsbacken Jonas Olsson är i dag expert i Viaplays sändningar. Arkivbild.

Passar svenska backar

En självklar pusselbit, om Olsson får bestämma: en 19-årig Frankfurtmittfältare.

— Jag hoppas att Hugo Larsson får en tydlig plats i hans landslag. Och det tror jag också att han kommer att få. Jag tror att det är bra för både Hugo Larsson och Tomasson, att man i princip har ett år på sig att spela ihop det här laget.

Fyra landskamper väntar under våren och sommaren, allra först Portugal på bortaplan och Albanien hemma. I höst inleds sedan Nations League-spelet, där Sverige halkat ner i C-divisionen, innan VM-kvalet tar vid nästa år.

Jon Dahl Tomasson har lovat att skapa ett offensivt svenskt landslag som spelar attraktiv fotboll. Det är rätt väg att gå, säger Jonas Olsson. Inte minst med tanke på backlinjen, som ofta pekats ut som Sveriges svagaste länk.

— Ja, vi har haft en svag backlinje om vi ska spela med en klassisk fyrbackslinje där man försvarar relativt djupt. Men om man ska spela en offensiv fotboll med ett högt försvarsspel, då har vi ganska bra spelare till det. Victor Nilsson Lindelöf är van vid det, de yngre spelarna som Gustaf Lagerbielke och Isak Hien är också det.

Veteranerna?

En annan yngling som Olsson tror får plats i onsdagens trupp är 18-årige Lucas Bergvall, Djurgårdsmittfältaren som flyttar till engelska Tottenham i sommar. Samtidigt bör veteraner som mittfältaren Emil Forsberg och målvakten Robin Olsen vara kvar – även om det är en viss balansgång.

— Emil Forsberg var kanske landslagets bästa spelare under förra kvalet. Samma sak med Robin Olsen. Men man måste ha med sig att man trots allt spelar ett kval till VM 2026. Så man får ha med sig huruvida det är hållbart att ha med spelare som kommer vara 35–36 då, säger Olsson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!