Kalle Karlsson är redo för allsvensk premiär. Arkivbild.
Kalle Karlsson är redo för allsvensk premiär. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Journalist blev allsvensk tränare: "Tuff resa"

Förut var det han som ställde frågorna. Numera står Kalle Karlsson på andra sidan om mikrofonen. Det har varit en rolig men tuff resa, säger sportjournalisten som blivit allsvensk tränare i Västerås SK.


Fakta: Så spelas premiäromgången

Påskafton: Norrköping-Malmö.

Påskdagen: Hammarby-Kalmar, Gais-Brommapojkarna, Häcken-Mjällby.

Annandag påsk: Göteborg-Djurgården, Sirius-Halmstad, AIK-Västerås, Elfsborg-Värnamo.

De flesta allsvenska tränare har en ganska snarlik bakgrund. Många har spelat på en, åtminstone relativt, hög nivå innan de sedan skolat om sig och blivit tränare.

Kalle Karlssons bakgrund ser lite annorlunda ut.

Under många år jobbade han som sportjournalist och var bland annat ett profilerat ansikte på Aftonbladet. Parallellt med journalistiken började han sedan att träna fotbollslag. Det ena ledde till det andra – och i höstas avancerade hans Västerås till allsvenskan. Karlsson själv säger att han inte funderar så mycket på sin karriärsresa.

Västerås spelade senast i allsvenskan 1997. Med Kalle Karlsson som tränare tog laget steget tillbaka. Arkivbild.

"Funnits några vägskälsögonblick"

— När man är mitt uppe i det kör man bara på. Det är klart att det har funnits några vägskälsögonblick där det hade kunnat gå åt det ena eller andra hållet, säger Karlsson.

Han ger sedan ett exempel från 2019.

— Jag var tillbaka i journalistiken då, när jag lämnade Karlberg. Men sen halkade jag in i Västerås i stället. Det har varit en rolig men tuff resa, säger han.

Vilka fördelar har du av din journalistiska bakgrund?

— Generellt har jag en idé om vad journalisterna fiskar efter när de ställer frågor. Då kan man kanske anpassa svaren utifrån om man vill förmedla något eller om man inte vill förmedla något.

TT träffar Karlsson i samband med den allsvenska upptaktsträffen där tränarna gör massor av intervjuer. Ett bekvämt sammanhang för honom, eller?

— Så är det väl. Men det kommer alltid någon klurig fråga och då sätts man på pottan.

Första gången sedan 1997

När VSK nu gör comeback i Sveriges högsta serie är det första gången sedan 1997 som det spelas allsvensk fotboll i Västerås.

Vad det betyder för staden?

— Fotboll är den största sporten och Västerås är en stad som inte har upplevt de största idrotterna i de högsta serierna på många år. Så det betyder massor för Västerås, säger Karlsson.

Hur lång sejouren i allsvenskan blir återstår att se. Klart är i alla fall att den journalistkår som Karlsson tidigare var en del av inte tror att det blir en långvarig historia. Västerås tippades näst sist – och hoppas kunna motbevisa journalisterna.

— Vi har goda förhoppningar om att kunna vara där och bråka med de andra lagen. Sedan kommer det att bli tufft för alla klubbar som tar det här steget. Det är ett stort steg att ta. Men vi har goda förhoppningar om att vi ska vara jobbiga att möta.

Västerås spelar premiär den 1 april borta mot AIK.

TT
/
/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!