Mittbacksstjärnan Amanda Ilestedt missar hela Sveriges EM-kval. 31-åringen är gravid och har tagit en paus från fotbollskarriären. Arkivbild.
Mittbacksstjärnan Amanda Ilestedt missar hela Sveriges EM-kval. 31-åringen är gravid och har tagit en paus från fotbollskarriären. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Blågula bekymmer inför EM-kvalet: "Inte optimalt"

Amanda Ilestedt är gravid, Nathalie Björn har lämnat sent återbud och Magdalena Eriksson är precis tillbaka från skada. Mittbacksfrågan är Peter Gerhardssons stora bryderi inför fredagens EM-kvalpremiär mot England på Wembley. Det är inte optimalt, säger Sveriges förbundskapten.


Fakta: Kvalet till fotbolls-EM 2025

Kvalet till fotbolls-EM i Schweiz 2025 är uppdelat i flera divisioner, likt upplägget i Nations League. Sverige spelar i A-divisionen, den högsta.

Ettan och tvåan i A-divisionens kvalgrupper går direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst.

A-divisionens grupper:

Grupp 1: Nederländerna, Italien, Norge, Finland.

Grupp 2: Spanien, Danmark, Belgien, Tjeckien.

Grupp 3: Frankrike, England, Sverige, Irland.

Grupp 4: Tyskland, Österrike, Island, Polen.

Sveriges spelschema: 5 april England (borta), 9 april Frankrike (hemma), 31 maj Irland (b), 4 juni Irland (h), 12 juli Frankrike (b), 16 juli England (h).

Det är svårt att se Amanda Ilestedts graviditet som något annat än ett glädjebesked. Men för det svenska landslaget innebär Arsenalstjärnans timeout från fotbollen att problemen i backlinjen förvärras.

Nathalie Björn skadade sig i Chelseas FA-cupmatch mot Everton den 10 mars och har inte spelat sedan dess. Hon var uttagen i EM-kvaltruppen men tvingades i måndags lämna återbud trots allt. Magdalena Eriksson har samtidigt bara gjort tre inhopp i Bayern München efter sin comeback från ett långt skadeuppehåll.

"Inte där du vill byta"

Det är tre spelare som är vana att starta i Sveriges backlinje. Inför fredagens EM-kvalpremiär borta mot regerande Europamästaren England är det framför allt frågan om vilka som ska blida mittbackspar som gäckar Peter Gerhardsson.

— Så är det. Det är en position där vi kanske inte har gått runt så jättemycket, säger Gerhardsson.

Sverige samlades i London på måndagen. Många tänkbara startspelare, även på andra positioner, kommer till samlingen med begränsat med speltid i sina klubblag.

Några har också diverse skadebekymmer i bagaget; Fridolina Rolfö har nyss kommit tillbaka efter att ha opererat knäet i september, Kosovare Asllani har inte spelat en hel match sedan början av januari och Elin Rubensson gjorde nyss comeback efter skada, för att nämna några.

Gerhardsson måste därför fundera på hur han ska formera laget utifrån att han bara har fem byten att tillgå. Vanligtvis vill han inte "slösa" dem på mittbackarna.

— Det är ett frågetecken när det gäller vilka som kan spela 90 minuter. Och det är ju kanske inte där du vill byta spelare. Du vill egentligen kunna spela 90 minuter med samma mittbackar, säger Gerhardsson.

Ett glädjeämne

Ett ljus i mittbacksmörkret är i alla fall Linda Sembrant. Veteranen, som fyller 37 i maj, lämnade italienska Juventus för Bayern München i januari och har klivit rakt in i startelvan i Magdalena Erikssons skadefrånvaro. Hon lär vara given från start mot England.

— Att hon håller den nivån – oavsett ålder, när man går från Juventus och vill fortsätta spela på absoluta högsta toppnivå, så är det ändå imponerande, säger Gerhardsson.

— Linda Sembrant är en föregångare för många av de här unga spelarna. Ibland kan man glädjas lite extra åt de här spelarna som verkligen håller i.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!