Sveriges Fridolina Rolfö, till höger, firar 1–1-målet borta mot England.
Sveriges Fridolina Rolfö, till höger, firar 1–1-målet borta mot England. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rolfö tystade Wembley – fixade svensk poäng

Sverige fick ingen fullständig revansch. Men väl en poäng med mersmak. 1–1 borta mot Europamästaren England var trots allt en smakstart på EM-kvalet i fotboll. Vi ska vara nöjda, säger Rolfö.

Fakta: Så fortsätter EM-kvalet

Sveriges fortsatta spelschema:

9 april: Frankrike, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 maj: Irland, Aviva Stadium, Dublin.

4 juni: Irland, Friends arena, Solna.

12 juli: Frankrike, borta (plats ej fastställd).

16 juli: England, hemma (plats ej fastställd).

Det var länge mycket som påminde om den där EM-semifinalen för två år sedan. Precis som då inledde Sverige starkt inför en engelsk storpublik, precis som då var det ändå hemmalaget som tog ledningen en bit in i första halvlek.

Lauren James kunde lite för ostört slå inlägget från höger och Alessia Russo kunde på tok för ostört nicka in 1–0 i den 24:e minuten.

Men den här gången rann det inte i väg till en engelsk 4–0-seger.

Sveriges höga press störde England från första minut och det fortsatte över halvtidspausen.

Rolfö kvitterade

En matchotränad Kosovare Asllani var en av dem som sprang mest i det svenska laget, men i den 62:a minuten tröt orken. Då klev Häckens stjärnskott Rosa Kafaji in i Milanmittfältarens ställe.

Mindre än två minuter senare låg hon bakom kvitteringen.

Hanna Lundkvists inkast hittade Stina Blackstenius som spelade tillbaka till Kafaji på ett tillslag. 20-åringen fintade bort sin försvarare och skickade sedan ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där Fridolina Rolfö mötte med pannan och nickade in 1–1.

— Superkul så klart. Det var en bra tid i matchen att kvittera och få hoppet och tro på det. En skön känsla, säger Rolfö.

Kort därefter hade Blackstenius ett gyllene läge att fullborda vändningen när hon sprang sig till ett friläge, men bollen rullade nesligt precis utanför stolpen.

Svettiga räddningar av Falk

England hade också sina chanser att avgöra, men ett par svettiga räddningar av Jennifer Falk – bland annat på Beth Meads försök i slutminuterna – satte stopp.

— En fysiskt väldigt tuff match. Ett starkt England men vi står upp väldigt bra. I slutändan tycker jag att vi ska vara nöjda med ett oavgjort resultat, säger Rolfö.

Ettan och tvåan i gruppen, som också innehåller Frankrike och Irland, går direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst.

Rolfö var nöjd med den svenska starten på EM-kvalet.

— Det känns bra. Vi ska vara nöjda. En poäng på Wembley. De har hemmastöd. Vi ska vara nöjda, säger den svenska stjärnan.

För Sveriges del väntar härnäst Frankrike på Gamla Ullevi på tisdag.