Brynäsjubel på Hovet när SHL-platsen säkrades.
Brynäsjubel på Hovet när SHL-platsen säkrades. - Foto: Jonas von Hofsten/TT

Brynäs lycka – det händer nu

Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:


+ Handlingskraftig start: Sportchefen Johan Alcén var kraftigt ifrågasatt efter degraderingen. Men Alcén tog revansch, knöt snabbt upp kulturbärande stjärnor som Simon Bertilsson, Anton Rödin, Greg Scott och Johan Larsson och har lyckats briljant med nyförvärven med skyttekungen Jack Kopacka i spetsen.

Målvaktsfrågan, ett ständigt frågetecken i början av säsongen, blev till ett utropstecken med 19-åriga Färjestadslånet, italienaren Damian Clara, som varit suverän i kassen.

Att hämta in förre backprofilen Niklas Gällstedt som tränare blev också ett lyckodrag.

Dessutom lyckades klubben behålla och utöka sponsorsantalet.

Allt tillsammans ledde till serieseger med 17 poängs marginal och suveräna 12–1 i slutspelsfacit.

+ Publiksuccén: Brynäs har aldrig dragit så mycket folk till sina hemmamatcher som den här säsongen. Gävle har ställt upp mangrant efter degraderingsdebaclet och det höga publiksnittet, 6 442 i grundserien, innebar att klubben kunde gasa på ytterligare ekonomiskt och bland annat värva in NHL-backen Jordie Benn.

+ Utmaningen: Att vinna hockeyallsvenskan är en sak, men hur ska laget klara comebacken i ett SHL med så hög nivå att grundserienian Rögle nu är i SM-final? Blir det med värvningskarusell á la HV71 eller att utgå från dagens trupp och krydda med lite spets som Modo gjorde? Det mesta talar för det sistnämnda.

+ Nästa säsong: Profilerna som valde att stanna, kulturbärarna, har kontrakt över nästa säsong. Jakob Silfverberg, 2012 års SM-guldhjälte, vänder hem från NHL. Det tisslas och tasslas att Oskar Lindblom också gör det och enligt Expressen kan också backen Christian Djoos, Stanley Cup-vinnaren som nu är i Schweiz, göra detsamma. Enligt Gefle Dagblad är också Jack Kopacka säkrad till nästa säsong.

Brynäs får, som alla nyuppflyttade lag, cirka sex miljoner kronor mindre i centralt stöd i SHL då degraderade Oskarshamn ska ha motsvarande summa som fallskärm. Ytterligare en utmaning som nykomling.

TT
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!