Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Systrarna Kallur opererade

Sport | 05/06/2009 16:33

Susanna och Jenny Kallur har äntligen blivit av med metallplattorna.

Susanna och Jenny Kallur har äntligen blivit av med metallplattorna på sina respektive skenben.

– Nu gäller det att ta det lugnt och inte ta några risker, säger landslagsläkaren Thomas Eriksson till TT.

Häcktvillingarna drabbades förra året båda av stressfrakturer, "Sanna" i höger ben och Jenny i vänster. Systrarna valde under hösten till slut operation hos en specialist i New York, som opererade in en metallplatta på framsidan av deras skenben för att påskynda läkningen.

På fredagen, i Köping, opererade Thomas Eriksson ut plattorna igen.

"Det känns skönt att ha fått det sista momentet gjort. Nu ser vi positivt på framtiden och fortsätter vår rehabträning enligt planerat", hälsar systrarna i ett pressmeddelande.

Tävlingsdebuten ligger dock fortfarande en bit in i framtiden. Först måste dels operationssåret, dels skruvhålen efter metallplattorna läka helt.

– Deras frakturer är läkta nu, som jag bedömer det. Men det kommer att ta ett par veckor innan hålen läkt helt, säger Thomas Eriksson.

Haft stora smärtor

Det viktiga nu, enligt Eriksson, är att de inte förivrar sig utan tar sig tillbaka till löparbanorna steg för steg. Men den löst hållna planeringen att komma tillbaka under "senare delen av säsongen" håller.

Och ett halvårs rehabilitering eller mer ska det heller inte behöva handla om.

– Nej, nej, så allvarligt är det inte. Det är upp till dem och deras tränare. Men senare delen av säsongen är rimligt, säger Eriksson.

Susanna och Jenny Kallur har under våren kunnat träna i princip som vanligt, med undantag för de rena häckpassen. Plattorna som hjälpte till med läkningen åsamkade samtidigt stora smärtor, vilket gjorde det omöjligt att gå för fullt med spikskorna på.

– Jag känner den framför allt när jag tränar, men även när jag bara går, berättade Susanna Kallur för TT i början av maj.

Det känns som en enorm benhinneinflammation, den värsta jag varit med om.

Kontinuerlig träning

När plattorna nu är borta kan systrarna sätta i gång med vanlig häckträning igen. Och allt för lång tid borde det inte ta att komma tillbaka, trodde Susanna Kallur i början av maj.

– Jag försöker träna så lika som möjligt som jag hade gjort annars. Under hela den här tiden, förutom smalbenet, har jag ju varit skadefri. Jag har tränat kontinuerligt jättelänge och man blir inte sliten på samma sätt i poolen eller på cykeln.

Skrivet av: