Tysklands Kai Havertz, Ilkay Gundogan och Toni Kroos efter att ha säkrat avancemang från gruppspelet i fotbolls-EM.
Tysklands Kai Havertz, Ilkay Gundogan och Toni Kroos efter att ha säkrat avancemang från gruppspelet i fotbolls-EM. - Foto: Ariel Schalit/AP Photo/TT

Guide: Fotbolls-EM 23 juni

Tyskland har redan kvalificerat sig för åttondelsfinal. Men för de resterande lagen i grupp A är det i dag det gäller om de vill säkra avancemang från gruppspelet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vad: Schweiz-Tyskland, grupp A.

När: Söndag 23 juni, 21.00.

Var: Waldstadion, Frankfurt.

Tv/Radio: SVT 1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Tyskland redan vidare

Efter sina två inledande segrar mot Skottland och Ungern ligger Tyskland nu på sex inspelade poäng, och är därmed klart för åttondelsfinal. Ett oavgjort resultat räcker för hemmanationen för att bli gruppetta, men tyskarna går alltså även vidare vid förlust mot Schweiz.

Förbundskapten Julian Nagelsmann har möjlighet att rotera i laget och vila några spelare inför åttondelsfinalen, men spelar också på hemmaplan inför hoppfulla supportrar. Schweiz behöver samtidigt minst oavgjort för att säkra andraplatsen i grupp A.

+ Shaqiris revansch

Xherdan Shaqiri har varit ifrågasatt inför mästerskapet sedan hans flytt från europeisk fotboll till USA och MLS. Det har satts frågetecken kring 32-åringens form och kosthållning. I Schweiz premiärmatch fick Shaqiri inte ens komma in från bänken.

Mot Skottland blev det däremot en startplats för schweizaren, och då gav han svar på tal. Shaqiri stod för ett riktigt drömmål och visade att det i alla fall inte är några fel på hans avslut.

— Det var ett viktigt mål, och ett väldigt vackert sådant. I dag var ännu en dag där jag kunde hjälpa laget. Jag är som gjord för de stora matcherna och jag hoppas att jag blir ihågkommen för det, sade Shaqiri till Blick.

Vad: Skottland-Ungern, grupp A.

När: Söndag 23 juni, 21.00.

Var: MHP Arena, Stuttgart.

Tv/Radio: SVT 24/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Båda lagen har en chans

Skottland har stora möjligheter att ta sig vidare från gruppspelet. Beroende på resultatet i Schweiz-Tyskland kan skottarna bli antingen grupptvåa eller grupptrea vid seger.

Men även Ungern har en, om än mindre, chans att nå åttondelsfinal. Vid seger har Ungern möjlighet att gå vidare som en av de bästa treorna, men måste förmodligen bättra på sin målskillnad då.

+ Skottlands skadebekymmer

Inte nog med att Skottland redan hade två skadade spelare i backlinjen som inte är tillgängliga för spel (Aaron Hickey och Nathan Patterson).

Under matchen mot Schweiz gick dessutom Arsenal-backen Kieran Tierney sönder och behövde bäras ut på bår. Ryan Porteous är dessutom avstängd efter sitt röda kort mot Tyskland.

+ Szoboszlais sista chans

Den blott 23-årige Dominik Szoboszlai är lagkapten i Ungern, och är lagets stora stjärna. Hittills i mästerskapet har mittfältaren inte lyckats föra sitt landslag till varken en seger eller ett oavgjort resultat.

Nu har Liverpoolstjärnan en sista chans att försöka leda sina landsmän till sina första poäng den här EM-sommaren, och fortsätter ha en stor press på sina axlar.

TT
/
/
SVT
/
USA
/