"Ska vara någon med taktiskt sinne"

De allsvenska tränarna om Lars Lagerbäcks efterföljare på förbundskaptensposten.


Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten börjar lida mot sitt slut. Oavsett om han stannar på posten kontraktstiden ut eller avgår i förtid är det dags för förbundet att börja titta på nya namn. Nyheter24 har pratat med de allsvenska tränarna för att få deras syn på saken.

– Jag säger som jag har sagt tidigare. Svennis skulle vara intressant att se, säger MFF-tränaren och den tidigare storbacken Roland Nilsson till Nyheter24.

Skulle du själv vara intresserad?

– Det vet jag inte. Om och när frågan kommer får jag ta ställning till det. Nu är det full fokus på MFF.

En annan gammal spelare som visat sig lyckad som tränare är Stefan Rehn som fört upp IFK Göteborg till allsvensk ledning. Hur skulle han svara på en förfrågan om förbundskaptensjobbet?

– Jag har inte funderat så långt. Men jag tycker Lasse (Lagerbäck) och Roland (Andersson) gör ett jättebra jobb, säger Rehn.

Huruvida nästa förbundskapten ska vara en ung före detta storspelare från exempelvis VM 94-generationen eller en renodlad tränare finns det delade åsikter om. Barcelona har lyckats nå stora framgångar med både Frank Rijkaard och Pep Guardiola, två före detta megastjärnor, på tränarposten. Men på landslagsnivå är exemplen i världsfotbollen få. En sådan som Jürgen Klinsmann förde visserligen Tyskland till VM-brons 2006, men valde självmant att avgå strax efter det. Och Diego Maradona kan knappast hyllas för att ha inlett starkt som argentinsk förbundskapten

– Att ha spelarbakgrund är ingen nackdel, men det är ingen förutsättning heller. Varken Lasse eller Roland har ju några kanonmeriter från hög nivå, men de har ändå gjort ett kanonjobb, säger Helsingborgs tränare Bosse Nilsson.

– En förbundskapten ska vara en tränare, inte en spelare, tycker Sixten Boström, Örebro SK:s tränare.

MFF:s Roland Nilsson är en av de allsvenska tränarna vars namn har cirkulerat i och kring förbundskaptensdiskussionen. Kalmars Nanne Bergstrand är också ett sådant namn. Fjolårets SM-guldvinnare vet vad han vill ha av en landslagstränare, men om han själv är den personen är han osäker på.

– För det första ska man få frågan, för det andra fundera kring det. Men det ska vara någon med taktiskt sinne, säger Bergstrand.

Taktiskt sinne, alltså. Då kanske Trelleborgs Tom Prahls förslag är något att ha i tankarna.

– Mitt standardsvar är Roy Hodgson om han kan komma loss. Ska det vara en svensk säger jag Hasse Backe. Han har kunskaper om både svensk och internationell fotboll, säger Prahl.

Trots att Prahl har nått lysande resultat med flera olika klubbar är det lönlöst att prata med honom om hans eget intresse av rollen som landslagstränare.

– Jag kommer aldrig få frågan, så det är inte intressant, säger han.

Den 5 september möter Sverige Ungern borta i en mer eller mindre avgörande match. Vinst och VM-hoppet lever i allra högsta grad. Förlust och Lars Lagerbäck får nog finna sig i att börja planera för ett annat jobb. Frågan då lyder: Vem ersätter honom?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!