Saudiarabiens härskare kronprins Mohammed bin Salman, Fifas ordförande Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin under öppningsmatchen av fotbolls-VM i Ryssland 2018.
Saudiarabiens härskare kronprins Mohammed bin Salman, Fifas ordförande Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin under öppningsmatchen av fotbolls-VM i Ryssland 2018. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

"Saudiarabien har köpt omvärldens tystnad"

Kronprins Mohammed bin Salman har skapat en polisstat där över 300 människor blivit avrättade bara i år. Kan fotbolls-VM 2034 få Saudiarabien att reformeras? Applåderar man förtryckaren finns det ingen möjlighet till förändring, säger den saudiska aktivisten Lina al-Hathloul.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Fifa och Saudiarabien

I sin utvärderingsrapport om Saudiarabiens värdskap av herr-VM 2034 skriver Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att det finns "goda möjligheter för mästerskapet att fungera som en katalysator för några av de pågående och framtida reformerna" i landet och att det kan "bidra till positiva resultat kring mänskliga rättigheter i Saudiarabien".

Det är "medelrisk" att ett VM påverkar mänskliga rättigheter negativt, anser Fifa.

En utvärdering – beställd av Saudiarabien och en del av deras ansökan – av hur VM kan påverka mänskliga rättigheter i landet är partisk och en skönmålning av situationen i landet, anser Amnesty International och tio andra liknande organisationer.

Utvärderingen är gjord av en Riyadbaserad gren av den globala advokatbyrån Clifford Chance, som ska ha hjälpt kronprins Mohammed bin Salman att håva in tillgångar från de närmare 400 prinsar, militärer och tjänstemän som frihetsberövades på lyxhotellet Ritz-Carlton i november 2017.

Innan tilldelningen av VM finns ett starkt band mellan Fifa och Saudiarabien. I våras blev statsägda Aramco – ett av världens största oljebolag – global sponsor till Fifa till och med 2027. Avtalet beräknas vara värt mer än 100 miljoner dollar per år. Det ger bolaget rätt att synas i samband med exempelvis herr-VM 2026 och dam-VM 2027.

Under onsdagen kommer Saudiarabien tilldelas fotbolls-VM 2034 – det finns ingen motkandidat. I sin utvärdering av budet skriver Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att ett mästerskap i landet kan verka som en "katalysator" för reformer och att turneringen kan leda till en positiv utveckling för mänskliga rättigheter i den auktoritära staten.

— Först när det saudiska folket fått tillbaka sin röst kan det ske en förändring, men just nu har vi ingen röst, säger Lina al-Hathloul, som arbetar i exil för den saudiska människorättsorganisationen ALQST.

Systern i tortyrhus

Det har gått sju år sedan hon sist kunde besöka hemlandet. Våren 2018 stormade den saudiska säkerhetspolisen familjens hem och tillfångatog systern Loujain, som i flera år hade fört en kamp mot det manliga förmyndarsystemet och för kvinnors rätt att köra bil.

— Hon försvann i några veckor och senare fick vi reda på att hon hade blivit utsatt för tortyr i ett tortyrhus. Hela vår familj fick reseförbud, som fortfarande gäller.

Den saudiska aktivisten Lina al-Hathloul, som arbetar i exil för människorättsorganisationen ALQST, har inte kunnat besöka sitt hemland på sju år. Delar av hennes familj finns kvar i Saudiarabien, men de har reseförbud. Arkivbild.
Den saudiska aktivisten Lina al-Hathloul, som arbetar i exil för människorättsorganisationen ALQST, har inte kunnat besöka sitt hemland på sju år. Delar av hennes familj finns kvar i Saudiarabien, men de har reseförbud. Arkivbild.

Systern dömdes till närmare sex års fängelse, men släpptes i förtid i början av 2021. Under åren i fängelset blev Loujain utsatt för mängder av övergrepp.

— Kvinnor får köra bil nu, men de som lett vägen dit är satta under reseförbud eller är kvar i fängelse. Systemet med manliga förmyndarskap är fortfarande aktivt i praktiken.

Det som turister och affärsmän får se i landet är en fasad, säger hon. Rättssäkerheten är helt satt ur spel sedan kronprins Mohammed bin Salman i praktiken tagit över makten 2017. Bara i år har rekordmånga 309 människor avrättats i landet, enligt ALQST.

— Med sin säkerhetspolis har Mohammed bin Salman skapat ett samhälle fyllt av rädsla. De kan gripa vem de vill, har ett eget fängelse och folk kan bara försvinna. Förr kunde du hitta information om vad som hänt, men det går inte längre.

Hotad i kungafamiljen

Mohammed bin Salman kom till sin position 2017 efter att två andra kronprinsar avsatts. Det året låg han även bakom att närmare 400 prinsar, militärer och andra högt uppsatta tjänstemän frihetsberövades på lyxhotellet Ritz-Carlton i huvudstaden Riyad.

— Han vet att han är hotad inom kungafamiljen. Han är son till den nuvarande kungen, men han vet inte vad som händer när hans far dör. Han tror att allt kan vara starten på ett uppror mot honom, det är därför han kan döma folk till döden för en tweet.

Fotbolls-VM ses som kronjuvelen i hans miljardsatsning på idrotten de senaste åren och med den formen av stöd från omvärlden kan kronprinsen bibehålla sin makt i landet.

— Saudiarabien har köpt sig VM och köpt omvärldens tystnad, vilket gör att han kan sopa sina övergrepp mot folket under mattan, säger Lina al-Hathloul.

Ritz-Carlton kommer vara i strålkastarljuset även 2034 – Fifas VIP-gäster ska bo på lyxhotellet under VM.

TT
/
/
/
/
/
/
stats