Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) delar ut omkring 470 miljoner kronor i prispengar i EM – en ökning med 156 procent mot EM i England 2022. Hur stor del av kakan varje nation får, utöver de 20 miljoner man är garanterade för att ha kvalat in till mästerskapet, avgörs av hur långt man går i turneringen.
”Går åt rätt håll”
Nytt för årets EM är att Uefa bestämt att varje land måste ge 30-40 procent till spelartruppen.
Det betyder att varje spelare kan få nära en miljon kronor om Sverige vinner mästerskapet – och som minst 260 000 om Sverige floppar och förlorar samtliga matcher.
— Det är otroligt viktigt. Det visar ändå att det går åt rätt håll. Det är väldigt positivt när man läser om det, så jag hoppas att det fortsätter så, säger Fiorentinastjärnan Madelen Janogy.
Anfallaren Rebecka Blomqvist instämmer:
— Det är någonting som vi har kämpat för. Att det sker någonting på det sättet, och att vi får ta del av det, det känns fint.
Exakt hur många procent av intäkterna de svenska spelarna kommer att få står inte klart än. Enligt Sveriges presschef Fredrik Madestam pågår det fortfarande förhandlingar med spelarna och deras representanter.
Infekterad fråga
Frågan om spelarnas ersättning i landslaget har länge varit hett omdebatterad. En som gått i bräschen i kampen för mer jämlik ekonomisk fördelning är Sveriges före detta lagkapten Nilla Fisher. 2020 anmälde hon Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för de olika ersättningar som gällt för herr- respektive damlandslaget. En anmälan som DO slog ned på då man ansåg att de två landslagen ”inte befinner sig i en jämförbar situation”.
Jämför man med herrarnas EM förra året ligger damlandslagen fortfarande en bra bit efter där vinnarna Spanien fick över 310 miljoner för sin seger. På herrsidan var spelarna dock inte garanterade några prispengar från Uefa, utan hur mycket truppen fick dela på förhandlades fram mellan förbund och spelare.