Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi gillar inte att folk fuskar!"

- 01/07/2009, 16:26 -

Magnus Hedman tvingas ta timeout som Ren Idrott-ambassadör.

Turerna kring Magnus Hedman har nu nått fram till åtal för innehav av dopningspreparat. Därför har organisationen Ren Idrott där Hedman var ambassadör i samråd med honom beslutat om en timeout för honom.

Mia Sparrow, verksamhetschef, säger till Nyheter24 att de haft diskussioner både inom styrelsen och med Magnus Hedman innan beslutet togs.

Varför sker detta först nu?

– Vi ville gå igenom all fakta vi kunde hitta på ett grundligt sätt. Sådana här processer tar också tid så vi tycker inte att beslutet kommer sent. Vi har pratat ingående om detta i styrelsen och med Magnus. Beslutet kom i samråd med alla inblandade.

Hur mår er trovärdighet?

– Man måste skilja på person och organisation. Magnus gjorde ett personligt val. Inte som ambassadör för Ren Idrott utan som privatperson. Detta är olika saker.

– Det är så klart beklagligt när sådant här händer. Vi måste se över våra rutiner för hur vi hanterar den här typen av situationer. Det ska ju egentligen inte få hända.

Vad kan ni göra?

– I kontraktet med våra ambassadörer har vi en klausul om att vi gör extra dopningskontroller med våra ambassadörer. Detta står i kontraktet som alla måste skriva på. Men. Detta gäller bara dem som är aktiva i sin idrott.

– Är man "veteran" faller detta. Mitt förslag är att kontrollerna utökas. Vi i styrelsen måste gå igenom hur vi kan garantera renheten bland dem som inte är aktiva.

Mia Sparrow menar att de i Ren Idrott är ett sammansvetsat gäng. Hon tror att de blir starkare av motgångar.

– Vi ska bli bättre, lära oss av detta. Vi blir lika arga och förtvivlade som alla andra när något sådant här sker. Och lika chockade. Men vi vet att vi i Ren Idrott har en roll. En person eller en isolerad incident får inte förstöra en hel organisation.

Är ni naiva som chockas?

– Nej, det tycker jag inte. Vi i branschen vet att vi har ett mycket väl fungerande regelsystem i Sverige, med bra testtagning. Vi vet att de aktiva idrottarna i Sverige är rena. Så när något väl händer blir det ännu värre. Det är lite helylle i Sverige. Vi tycker inte om att folk fuskar! Jag gillar den inställningen.

Skrivet av: