Så tar Söderling det sista steget

Robin Söderling får hjälp av förre förbundskaptenen i friidrott.


Robin Söderling har den senaste tiden imponerat riktigt stort och är på god väg att slå in sig i tennisens världselit. Nu tar 24-åringen hjälp från oväntat håll för att bli ännu bättre.

Fotarbetet och snabbheten är kanske de enda egentliga svagheterna i Söderlings spel och för att bli bättre på det har man kallat in den förre förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson.

– Varje liten procent han kan öka i snabbhet kan vara skillnaden mellan kvartsfinal och final, säger Karlsson till TT, som därmed gör comeback som tränare.

Karlsson har tidigare haft ett samarbete med Söderlings tränare, Magnus Norman, när denne var aktiv som spelare. Då tog sig Norman till final i Franska öppna och semifinal i Australian open.

– Man har frågat mig om jag kan tänka mig att jobba med Robin och hjälpa till med framförallt snabbhetsträning. Magnus har goda erfarenheter från vårt samarbete när han var i 18-årsåldern.

Några svårigheter att träna Söderling tror inte heller Karlsson att det kommer bli.

– I grunden är det inga större skillnader i att träna friidrottare kontra tennisspelare när det gäller löpträning. Det bygger på grundprinciper och handlar uteslutande om acceleration. Från baslinjen till nät är det högst sex-sju steg, säger Karlsson som menar att han redan vet ungefär vad Söderling gör fel när han springer.

– Det jag tycker mig sett är att Robin springer ganska rakbent. Därmed får han ingen kraft när han lyfter på fötterna. Det som kan förbättras är fotisättning och knälyften. Sedan är det här inget som sker över en natt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Federer till final