Stockholm

Ryder cup kan komma till Sverige

"Vi kan göra det ännu större och bättre", säger Björn Örås om drömmen att arrangera Ryder cup i Sverige 2018. (TT)


Bara åsynen av den stora apparaten kring Ryder cup på Valhalla GK borde kunna få den bäste potentielle arrangörskandidaten att hicka till.

Men inte Björn Örås, grundaren av Bro Hof Slott.

- Det är stort, fint, välorganiserat och snyggt. Men det är inget som skrämmer oss, vi kan göra det ännu större och bättre, säger han till TT.

Sverige vill arrangera den stora golfklassikern 2018, och Björn Örås är tillsammans med klubbens vd Johan Hagenfeldt på plats i Louisville, Kentucky, för att samla intryck.

Så här långt är de överväldigade, men inte avskräckta.

- Det är fantastiskt imponerande, det här kommer bli en härlig tävling här. Men det är inte bara möjligt för oss att arrangera den, vi har ännu större utrymme att hantera alla människor, läktare och transporter. Och vår anläggning är byggd för det här, säger Örås.

Det återstår många moment innan Sverige och Bro Hof Slott tilldelas arrangörskapet. Finansieringen måste lösas, Stockholm stad och regeringen måste stötta projektet - men det som kunde låta som en fåfäng dröm för några år sedan känns allt mer rimlig att förverkliga.

- Det sägs att Ryder cup är världens tredje största idrottsevenemang efter OS och VM i fotboll. Där krävs det stora investeringar från staten i nya arenor. Vi har ett unik läge där vi har anläggningen, vi har infrastrukturen, det är inga stora investeringar som behövs. Den här chansen får bara Sverige inte missa, det vore sorgligt, säger Örås.

De svenska Ryder cup-spelarna ställer sig också bakom satsningen.

- Kör hårt, för fasen. Fantastiskt om det skulle bli av. Kan Irland göra det så kan vi, säger Robert Karlsson.

- Är jag för ung för att vara kapten 2018? Kanske, inte sant? Det vore kul att spela Ryder cup på hemmaplan i vart fall, säger Henrik Stenson.

Spelplats för Ryder cup 2018 offentliggörs om två år.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.