Wissman stör favoriterna

Wariner och Merritt vill inte möta svensken före finalen.


Johan Wissman är ett av Sveriges få stora finalhopp i årets friidrotts-VM. På tisdagsförmiddagen går han in i mästerskapet i försöken på 400 meter. Och även om Wissman knappast kommer att vara med och utmana om medaljer på distansen, så är han ändå ett hot mot favoriterna.

När amerikanerna LaShawn Merritt och Jeremy Wariner, som väntas göra upp om guldet, springer försök och semifinal, så vill de helst ta det så lugnt som möjligt. Då är Wissman ingen idealisk motståndare.

– Han är en av de där killarna som springer fort i varje omgång. Jag kommer ihåg 2007, då han var med i mitt försök och tvingade mig att springa fortare än jag ville, säger den regerande olympiske mästaren Merritt till Expressen.

Även Wariner minns Wissman som en löpare som inte sparar på krafterna.

–Det var han i VM 2007 som sprang på personbästa i varje omgång, va? Han springer alltid så fort han kan, säger han.

Att Wissman går för fullt redan tidigt i mästerskapen har dock sin förklaring. Det är hans enda riktiga chans att ta sig vidare. Något som ofta påverkar hans chanser när han väl har nått finalen. I VM 2007 blev han finalsjua och i OS 2008 blev han finalens åttonde och siste man.

–I försöket kan jag ta det lite, lite lugnt för att spara kraft. Men i semifinalen lär jag behöva gå för fullt för att ta mig vidare, säger Wissman till DN inför årets finaljakt på 400 meter.

Johan Wissman är inte ensam svensk på de blåa banorna i Berlin på tisdagen.

Vid strax efter klockan tio startar damernas höjdhoppskval med Emma Green. Den enda i den svenska VM-truppen som har en VM-medalj sedan tidigare. Men Greens bronsbragd från VM 2005 lär inte upprepas i årets världsmästerskap. Konkurrensen är alldeles för hård.

Senare under kvällen är det dags för final på 3 000 meter hinder med Mustafa Mohamed. Men inte heller "Musse" lär vara med att utmana i toppen. Göteborgaren hade näst sämsta tid till final och har VM-laddat med både skada och sjukdom.

Friidrotts-VM, Berlin, TV4 och Eurosport, från klockan 10:00.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Wissman till semi
Senaste nytt

Hiljemark tar över Elfsborg

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

1 timme sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

1 timme sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

3 timmar sedan
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

3 timmar sedan
Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.