"Det kommer bli krig"

Sydafrikas idrottmininister hotar internationella friidrottsförbundet med tredje världskrig om Semanya utesluts.


Efter att Daily Telegraph avslöjat att Caster Semanya kan vara intersexuell går Sydafrikas idrottsminister till attack. Ministern hotar med krig om Caster Semanya utesluts av internationella friidrottsförbundet.

– Det kommer att bli tredje världskriget. Vi skulle gå till högsta instans för att kämpa mot ett sådant beslut. Jag tycker att det skulle vara totalt orättvist, säger Makhenkesi Stofile enligt sydafrikanska Star .

Enligt artikeln i australiska Daily Telegraph visar tester att Caster Semenya saknar både livmoder och äggstockar och att friidrottaren har både manlig och kvinnlig könstillhörighet. Det innebär att hon är intersexuell eller hermafrodit. Undersökningen avslöjar också att hon har inåtvända testiklar. Något som kan förklara att tidigare tester visat att Semenya haft tre gånger så höga värden av det manliga könshormonet testosteron än vad som är normalt för en kvinna.

Fallet har rört upp starka känslor i Sydafrika och bland annat Nelson Mandelas exfru Winnie Mandela har ryckt ut till Semanyas försvar. Provsvaren ska offentliggöras först i november.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!