Hamilton tog VM-guldet

Rysare avgjordes på sista varvet.(TT)


Lewis Hamilton blev på söndagen tidernas yngste världsmästare i formel 1. Men det satt hårt åt, guldet blev klart först på sista varvet i Sao Paulo.

När brassen Felipe Massa i en Ferrari åkte i mål som segrare på hemmabanan var han också världsmästare. Men när Hamilton passerade Timo Glock med några kurvor kvar och säkrade femteplatsen räckte det för att ge britten VM-guldet med blott en poängs marginal.

Ett häftigt regnväder bara minuter före start förändrade förutsättningarna på Interlagosbanan utanför Sao Paulo.

Förutsättningarna var att Hamilton fick vara sämst femma om Massa vann. Och när alla toppförare bytt till torrdäck på tolfte varvet var Hamilton i sin McLaren sexa medan Massa ledde. Det skulle innebära 97-97 i poäng och VM-titeln till Massa på fler slutsegrar. Men på det 18:e tog sig Hamilton förbi italienaren Giancarlo Fisichella och upp till femteplats. På det 27:e gick tvåan Sebastien Vettel i depå och Hamilton var fyra. Efter nya depåstopp för toppåkarna var Hamilton femma och Massa etta. Ett depåbesök av Vettel på 52:a varvet förde upp Hamilton till fjärde plats, dock 25 sekunder bakom Massa. Bakom kom Vettel och stressade Hamilton.

Nya hotande regnmoln fick förarna att byta till regndäck med fem varv kvar. Då passade Glock som inte bytte däck på att överta fjärdeplatsen och Hamilton på femte var då tvungen att hålla Vettel bakom sig. Och med två varv kvar tog sig Vettel förbi och plötsligt var Massa världsmästare. Men i regnet tappade sedan Glock fyra sekunder per varv och några kurvor före mål - när Massa vunnit loppet och Ferrari redan börjat fira VM-guldet - passerade Hamilton Glock och tog det historiska guldet.

Lika kul hade inte britten David Coulthard. Britten åkte av i första kurvan i sitt sista F1-lopp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

2 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.