Siktar på OS - trots nästan obefintliga resurser

Sveriges bästa rugbylandslag har imponerat - men nöjer sig inte förrän man nått OS i Rio.


Förra veckan fick rugbyvärlden ett besked de väntat på i en livstid - rugby är återigen en del av de Olympiska Spelen.

Det firades, det hölls tal och det var nog många juniorspelare runt om i världen som just där och då bestämde sig för en helhjärtad satsning på en av världens äldsta OS-sporter - nu får de ju äntligen chansen att bli en riktig olympier när Rio de Janeiro arrangerar OS 2016.

I Sverige har sporten tappat på senare år - men de olika landslagen håller fortfarande hög klass. Nu hoppas sporten få en skjuts framåt och uppåt av OS-beskedet.

Skotte leder det bästa landslaget

Förbundskapten för det landslag som förhoppningsvis kommer att delta i OS heter Craig Neilson och kommer ursprungligen från Skottland. Numera bor han i södra Stockholm.

Han har sedan ett par år tillbaka lett det 7-mannalandslag som gått från klarhet till klarhet - trots att det svenska rugbyförbundet ofta prioriterar bort just 7-manna.

Nu hoppas Neilson få det stöd som krävs för att nå hela vägen till Rio om sju år.

– Resurser betyder otroligt mycket. Pengar, spelare, utbildning och så vidare, om vi kan hitta en bra balans mellan alla dessa delar skulle jag säga att vi har en bra chans, men vi måste börja under 2009 och inte 2015, säger Neilson till Nyheter24.

Lika stor yta, färre spelare, snabbare spel

7-manna skiljer sig stort från den rugby som många svenskar är vana vid - 15-manna. Samma storlek på planen, men med endast sju spelare. Mycket handlar om snabbhet och skicklighet, men även en hel del taktik. Samtidigt är det den grenen av sporten där Sverige faktiskt har en chans internationellt.

Sverige har flera gånger under de senaste åren imponerat i Europacupen - men den sista pusselbiten har saknats.

Samtidigt har framgångarna överraskat alla i rugbyvärlden. Lilla Sverige mäter sig med de största. Inte särskilt troligt för bara ett par år sedan.

Kan gå hela vägen

Enligt Nielson är nyckeln bakom framgångarna att han och kompanjonen Kari Tapper, en av svensk rugbys största spelare genom tiderna, fått spelarna att agera professionellt - även om de inte är det. På det viset har man kunnat rubba på några av världens största rugbyländer.

– Vi är faktiskt väldigt besvikna över att vi inte har lyckats vinna ännu, vi nått tre semifinaler men alltid missat finalen.

– Det känns som att vi alltid får möta de tuffaste lagen, men det är därför 7-manna är så kul - du kan slå vem som helst.

– Jag tror att 2010 kan bli det år då vi får allt att fungera och samtidigt vinna vår första turnering.

Hur tror du att rugby kommer att tas emot som OS-sport?

– 7-manna kommer att bli en stor framgång då den blir mer och mer en publiksport

–Jag tror också att alla har en chans att vinna OS, som vi sett i VM de senaste åren.

Världens bäste spelare genom tiderna - fijianen Waisale Serevi och hans protegé William Ryder

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!