Lördag 31 Jul
Stockholm

"Operera om Caster Semenya"

Debatten glödhet igen - välkänd sydafrikansk kolumnist kräver att förbundet påkostar 18-åringens operation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

18-åringen vann 800 meter i Berlin i somras i utklassningsstil - men efter ett könstest visade det sig att hon vara både kvinna och man, en så kallad hermafrodit - vilket gör att det fortfarande inte klarlagt om hon ska få behålla sin guldmedalj.

Här är nästa vändning i Caster Semenya-affären.

En av Sydafrikas mest välkända kolumister, Ido Lekota, menar att det inhemska förbundet, det internationella och landets politiker bör påkosta en operation, om nu Caster Semenya inte längre får tävla bland kvinnor.

"Om IAAF (Internationella Friidrottsförbundet) nu kommer fram till att hon inte kan tävla med kvinnor på grund av att hon är hermafrodit och där med får ett regelvidrigt övertag, ja då ska också politikerna eller delegaterna lägga sina pengar på att ge henne möjligheten att operera om sig till kvinna. Detta med tanke på vad de olika parterna utsatt henne för"

Uttalandet har väckt stor debatt och enligt Sowetan News kommer även IAAF lufta frågan när de den här månaden ska träffa Semeya - öga mot öga för att presentera reslutatet och konsekvenserna av sommarens tester.

IAAF-presidenten Lamine Diack ska träffa Semenya innan denna månads avslut, enligt The Telegraph.

Svensken Arne Ljungqvist (Internationella olympiska kommitén), ska enligt tidningen, följa med Lamine Diack till Sydafrika.

Han var vicepresident och ordförande i medicinska kommittén i IAAF fram till augusti 2007.

Om Semenya ska behålla guldmedaljen och prispengarna på 60 000 dollar beslutas först under IAAF:s styrelsemöte i Monaco den 20 till 21 november.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela