Tyskland bröt svensk segerraden

Förlust med 4-13 mot Tyskland.(TT)


Publiken gnuggade ögonen av pur förvåning när den svenska landslagsskippern Anette Norberg åkte på sin största förlust någonsin i EM.

På kvällen var ordningen återställd: seger mot Ryssland med 8-5.

Efter fem raka segrar och ett spel som verkat hur stabilt som helst darrade de regerande Europamästarna i curling rejält i morgonmatchen mot Tyskland.

Sverige tappade tre poäng till tyskorna redan i första omgången, men spelade upp sig ordentligt och hade 4-4 efter fyra spelade omgångar.

Då kom katastrofen i femte omgången. Rejäla bommar i tre avgörande stenar bäddade för att tyskorna spelade hem omgången med hela 5-0 och gick till ledning med 9-4 efter halva matchen.

Lag Norberg tvingades chansspela i sjätte omgången för att försöka vinna tillbaka några extra poäng. Men det här var inte svenskornas dag - Anette Norberg missade att lägga in sista stenen i boet. En sten som hon i normala fall lägger dit i sömnen blev nu på tok för lång. Det som skulle ha varit en poäng till Sverige blev fyra poäng till Tyskland - och då gav lag Anette Norberg upp matchen.

– I dag gick allt på tok. Det brukar väl alltid bli en plattmatch i varje turnering, sade skippern Anette Norberg efter den stora förlusten.

TT: Hur förklarar ni den här märkliga insatsen?

– Det är sånt som kan hända när allt flyter på och man vinner varje match. Då är det lätt hänt att man tappar skärpan och så hamnar man i ett rejält underläge och tvingas jaga och chansa lite, konstaterade Anette Norberg.

Den svenska landslagsskippern har varit med om betydligt tyngre förluster i sin långa EM-karriär, som finalförlusterna 5-11 mot Skottland 2003 och 4-9 mot Norge två år senare.

– Dagens förlust betyder ju ingenting alls - annat än att det är en trist plump i protokollet. Förhoppningsvis blir det en väckarklocka som gör att vi spelar skärpt och på topp i fortsättningen, säger Norberg som är på jakt efter sitt åttonde EM-guld med sitt rutinerade mästarlag.

På tisdagskvällen blev det dock en ny seger, 8-5 mot Ryssland, och svenskorna har därmed sex segrar och en förlust inför de två avslutande gruppspelsmatcherna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!