Guldhoppet lever trots förlust

- 12/12/2008, 00:45 -

Svenska damerna åkte på stryk mot Schweiz. (TT)

Det blev än en gång förlust för de svenska damerna mot Schweiz i curling-EM i Örnsköldsvik. Schweiz säkrade finalplatsen med 8-4.

Guldhoppet lever dock fortfarande för lag Norberg som får chansen i en ny semifinal på fredagskvällen mot Danmark som besegrade Tyskland med 8-7.

– Jag känner mig inte alls särskilt besviken trots kvällens förlust. Vi spelade riktigt bra, utan att få till den riktiga fullträffen, konstaterade den svenske skippern Anette Norberg efter förlustmatchen.

Matchvinnare för Schweiz var utan tvekan lagets trea Carmen Schaefer.

– Carmen spelade klocksäkert. Hon gjorde ett enda litet misstag - det kom i den tionde och sista omgången, men det hjälpte oss inte.

Den 42-åriga svenska skippern fick sannerligen inga lätta uppgifter att ta hand om i de sista stenarna sedan Schaefer varit i farten på isen.

– Det kändes som om vi väldigt ofta blev satta under press och när vi inte kunde svara med att sätta dit våra stenar så gick det inte vår väg, sade Anette Norberg.

I curlingens värld får förloraren i semifinalen mellan de två bästa lagen i gruppspelet en ny chans att spela sig till final i ett semifinalmöte mot vinnaren av gruppspelets trea och fyra. En kamp som Danmark vann med 8-7 mot Tyskland.

– Spelar vi lika bra som i kväll känner jag inte minsta oro inför mötet med Danmark. Vi vann ju grundspelsmatchen med 8-2.

Anette Norberg ser alltså inga hinder på väg mot en EM-final mot Schweiz på lördag.

– Vi vill ha revansch för de två förlusterna mot Schweiz i gruppspelet. Det heter ju tredje gången gillt, säger Anette Norberg.

Anette Norberg har befunnit sig i den här situationen tidigare. När Anette Norberg vann sitt första VM-guld 2005 förlorade Sverige semifinalen mot USA, men efter en seger mot Norge var Anette Norberg och hennes damer i final mot USA - och där slog lag Norberg till på bästa sätt och vann guldet klart.

I herrturneringen slog Norge sig fram till lördagens final genom att besegra Tyskland med 9-7 i en offensiv och sevärd match. Tyskland får en extra chans i fredagens semifinalmatch mot Skottland som besegrade Schweiz med 6-2. De svenska herrarna, som slutade åtta i gruppspelet, vilade på torsdagen och laddar upp inför fredagens viktiga match där Sveriges VM-status står på spel. Sveriges lag Mabergs får spela kval i bäst av tre matcher mot det lag som går segrande ur B-gruppens slutspel som avgörs under fredagen i Skyttishallen i Örnsköldsvik.

Skrivet av: