"SVT bedriver häxjakt på MMA"

August Wallén om SVT:s granskning av MMA.


MMA är en sport som växer kraftigt och med det kommer ett ökat medieintresse. Både på gott och ont.

Först var det SVT-sporten som granskade kampsportsdisciplinen och nu i veckan är det dags för Uppdrag Granskning och Debatt att nagelfara MMA.

August Wallén, ordförande i Svenska MMA-förbundet (SMMAF), har haft det jobbigt de senaste veckorna. Dels har han kämpat för att få bemöta en rad felaktigheter i SVT-sportens MMA-inslag, dels har han tränat inför sin egen fight på helgens The Zone i Lissebergshallen. En match som han vann mot tjecken Petrik Kincl via en triangelstrypning i den första ronden.

Och som inte det var nog så coachar han Sveriges färskaste UFC-hopp, Alexander “The Mauler” Gustafsson, i dennes UFC-debut i helgen.

När Nyheter24 ringer upp Wallén är det bara ett par timmar innan han och Gustafsson ska flyga iväg till Manchester i England för UFC 105 – och han har ännu inte hunnit packa.

– Nu lyckades jag ju få min fight dit jag ville, men jag kände mig som ett lik. Jag sov kanske fem timmar per natt hela veckan innan fighten, säger Wallén och fortsätter att berätta vad han tycker om den senaste tidens SVT-drev mot sporten.

– Det har varit en häxjakt utan substans. Jag blev fundersam när både Sporten och Uppdrag Granskning skulle titta på MMA. Och sen gör Debatt det också, ingen annan, bara SVT. Det får mig att fundera över deras intentioner.

Wallén har som sagt haft några jobbiga veckor bakom sig och värre lär det bli efter veckans två stora SVT-snackisar.

– Jag är näst intill skakad. Jag trodde inte det skulle gå till så här på SVT. Jag vill inte låta melodramatisk, men jag trodde verkligen inte SVT skulle göra så här. Den här typen av journalistik skulle man kunna förvänta sig av TV3, Aftonbladet eller Expressen, men i statsfinansierad teve trodde jag inte det skulle få gå till så.

Vad tycker du SVT har gjort för fel?

– Av alla tusentals sekunder fighting som de filmade på Superior Challenge, så har de plockat ut tio sekunder som de rullar om och om igen. Så kan man göra med vilken sport som helst för att få den att framstå som våldsam. Sen visar de några av de värsta knockarna från amerikansk MMA. Inte svensk MMA, den som vi debatterar.

– SVT borde visa en tillvaro som den är, berätta sanningen. De här tio sekunderna har visats om och om igen. Många som är kritiska har inte fått se en hel match och hur ska man då kunna bedöma idrotten?

– Dessutom borde någon representant från SMMAF ha fått suttit med i studion och bemött uppgifter om skador, regler och tillstånd. Omar (Bouiche reds. anm.) är en fantastisk fighter, instruktör och kommentator, men han borde inte ha fått bemöta påståenden om tillstånd och skadestatistik. Så där ifrågasätter jag SVT-sportens journalistiska integritet och vi överväger att göra en anmälan till Granskningsnämnden.

Vad förväntar du dig av Uppdrag Granskning?

– Jag har sett programmet och det var bra, men vinklat. Martin Ingvar får se de värsta knockarna som UFC haft de senaste året, och när de visar någon submission så är det när någon svimmar. Så det finns en del negativa vinklar, men själva reportaget är bra och vi fick komma till tals. Sen kommer de att visa en debatt mellan mig och Birgitta Sellén (riksdagsledamot för centerpartiet), efter reportaget. Tyvärr skulle de klippa en del i den, så vi får se hur det blir.

Och torsdagens Debatt?

– Jag har hört att de ringer runt till folk, men vi på förbundet har ännu inte fått en officiell förfrågan. Inte heller Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Tyvärr kommer jag inte vara på plats eftersom jag är i England, men Jesper Gunnarson (sekreterare på SMMAF) kommer att ställa upp. Dessutom hoppas jag att någon från Kampsportsdelegationen (som reglerar tillstånd för tävlingar) får vara med i debatten, för att någon form av fakta ska komma fram och inte bara massa påståenden.

Känner du att ni har stöd från Riksidrottsförbundet (RF)?

– Jag tycker Karin Mattsson, ordförande på RF, var mycket bra i SVT. Hon svarade bra, var saklig och belyste den positiva utvecklingen inom MMA. Nu är vi försäkrade, underställda dopningkontroller och våra ungdomar kommer in i föreningar med demokratiska spelregler. Hade vi stått utanför RF, hade vi förlorat allt det här.

Slutligen. Alexander Gustafsson gör UFC-debut i helgen. Har SVT visat något intresse för att bevaka det?

– Ingenting!

SVT:s trailer för onsdagens Uppdrag Granskning här.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Sverige utan succévapnet: "Andra får kliva fram"

IFK Göteborgs lagkapten Marcus Berg avslutar karriären

1 timme sedan
IFK Göteborgs Marcus Berg har avslutat sin fotbollskarriär. Det meddelar IFK Göteborg på deras webbplats.

Mållöst för Eintracht Frankfurt och Freiburg

idag 10:40
Inget av lagen lyckades spräcka nollan när hemmalaget Eintracht Frankfurt tog emot Freiburg i Bundesliga i fotboll på söndagen. Matchen slutade därmed 0-0.

Deniz Hümmet matchhjälte för Kalmar hemma mot Häcken

idag 10:00
Kalmar vann i Allsvenskan i fotboll med 1-0 (1-0) mot Häcken på hemmaplan.

Jusef Erabi avgjorde när Hammarby sänkte Varberg

idag 09:40
Målet i andra halvleken blev matchens enda. Hammarby vann med 1-0 (0-0) borta mot Varberg i Allsvenskan i fotboll.

Biles om omtalade videon: "Krossar mitt hjärta"

idag 09:28
Gymnastikstjärnan Simone Biles reagerar starkt på en video som visar en svart irländsk flicka som inte får en medalj efter en tävling. "Det finns inte plats för rasism i någon idrott", skriver amerikanskan på X.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.