Längdhoppsstjärnan: "Jag är gay"

SVT-profilen och forne längdhoppsstjärnan Peter Häggström kommer ut.


För första gången kommer nu en svensk elitidrottsman ut som öppet homosexuell.

Det är den förre längdhoppsstjärnan Peter Häggström som i Borås Tidning i dag berättar att han är bög.

– Jag vet att jag blir den förste som talar om det här, och jag hoppas att det kan leda till att fler vågar, säger han till BT.

Andre svensken över åtta meter

Peter Häggström vann tre SM-guld i längdhopp 1998, 1999 och 2000 samt ytterligare tre SM-guld inomhus.

Han deltog även i OS i Sydney år 2000 och var den andra svensken någonsin som hoppade över 8 meter när han den 22 juli 2000 hoppade 8,07 i Budapest.

"Svårare komma ut än kvala till OS"

Förutom längdhoppet har han också sprungit 100 meter där han gjort 10,30, den femte bästa tiden i Sverige.

– Det är svårare att komma ut än att kvala till OS. Men nu när jag berättar om hur det var kanske jag kan hjälpa någon och bli lite av den förebild jag saknade, säger Häggström till BT.

Numera är Peter Häggström känd för sitt jobb på SVT-Sporten där han är expertkommentator på friidrottssändningar och programledare för Lilla Sportspegeln.

"Har träffat en underbar kille"

Den 33-årige Boråskillen väljer att berätta om sin homosexualitet i media eftersom han inte tycker det är någon stor grej längre.

– Jag känner att det är rätt nu. Jag har träffat en underbar kille som jag vill leva med och det finns ingen anledning att vara tyst. För min del är det ingen stor grej längre, jag har levt öppet i rätt många år nu och tycker att diskussionen om hur det är att vara gay inom idrotten känns viktig.

"Det kommer inte att gå"

Men det var ingen lätt sak att inse att han var gay samtidigt som han satsade på en karriär som elitidrottsman.

– Jag tänkte att "det här kommer inte att gå". Idrotten var ju jag, det var det jag anpassat hela livet efter. Samtidigt kände jag allt mer att den andra sidan av mig blev mer och mer tydlig. Men hur jag skulle få ihop de rollerna, det visste jag inte, säger Peter Häggström till Borås Tidning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.