Ung homosexuell irakier ska utvisas

Homosexuella män i irak mördas och torteras - ändå vill Sverige skicka hem Ali.


Ali, 27 år, är irakier och homosexuell - och fruktar för sitt liv. I dag är han inlåst på Migrationsverkets förvar och ska utvisas, detta trots att homosexuella i Irak ofta torteras till döds just mot bakgrund av deras sexuella läggning. Detta visar en färsk rapport från Human Right Watch , som Nyheter24 uppmärksammade i går.

I en intervju med Nyheter24 i går kommenterade Joakim Hugosson, rättslig expert vid Migrationsverket, rapporten: "Viss betydelse får den säkert, men som sagt tillämpar vi individuella prövningar".

Migrationsverket uppskattar att runt 300 personer per år söker asyl i Sverige på grund av att de är homosexuella. Det finns dock ingen officiell statistik, inte heller av antalet bifall och avslag.

Enligt Amnesty International har 25 homosexuella män mördats i Irak bara under vårvintern.

– Dom säger att det är fred i Irak. Jag tittar på dem och försöker få dem att förstå, krig eller fred, det är inte det som är mitt problem. Mitt problem är jag själv, att jag är homosexuell, säger Ali till Dagens Nyheter.

Efter ett år i Sverige träffade Ali en svensk man, Anders. De planerade att gifta sig, men fick inte eftersom Ali inte har något giltigt pass med inresestämpel. Hans sambo är förtvivlad och Ali mår allt sämre.

Stig-Åke Petersson, flyktinghandläggare på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, säger till DN:

– Situationen är helt absurd. Trots att regeringen betonar att sexuell läggning ska betraktas som en grundläggande egenskap hos individen som man inte kan kräva att han eller hon ska avstå från och att så väl UD, Amnesty International, FN och regeringen själv via Carl Bildt konstaterat att homosexuella utsätts för riktat våld i Irak så bara bortser man från det.

Ali och Anders heter egentligen något annat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!