Fredag 30 Jul
Stockholm

"Bestraffa homosexuella med döden"

Nytt lagförslag i Uganda får HBT-aktivister att rasa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

UGANDA. I Uganda är det förbjudet att vara homosexuell.

Nu har ett nytt kontroversiellt lagförslag lagts fram för att skärpa lagen ytterligare. Man föreslår att homosexualitet ska vara brottsligt och i vissa fall – bestraffas med döden.

Gayorganisationerna i landet har tack vare kryphål i lagtexten kunnat verka i landet, eftersom den bara gäller män som tas på bar gärning. Men det nya lagförslaget gör nu många oroliga.

HBT-aktivisten Kasha Nabasegara är själv öppet lesbisk och arbetar inom en organisation som kämpar för homosexuellas rättigheter. Sedan 2003 är hon känd i landet som talesperson för lesbiska.

– Det är katastrof. Det kommer inte bara drabba oss som är homosexuella utan slå mot hela samhället och mot de demokratiska framsteg som gjorts, säger 29-åriga Kasha till Aftonbladet.

Hittills har hennes organisation fått byta lokal fyra gånger – allt på grund av fördomsfulla grannar eller hyresvärdar.

– Det finns väldigt många homofobiska människor i Uganda. Regeringen har länge slagit dövörat till. När vi för några år sedan började komma ut väckte det mycket ilska. I april började man förbereda en skärpning av lagen som ett svar på det, tillägger 29-åringen för Aftonbladet.

Kasha har själv blivit relegerad flera gånger under sin skolgång på grund av sin läggning. En gång relegerades hon efter att hon skrivit ett kärleksbrev till en tjej. En annan gång efter att hon burit "pojkskor".

29-åringen var nyligen i Älvsjö i Stockholm som en av talarna på EU-mötet "Europeiska utvecklingsdagarna".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela