Thomas Bäck och Tor Troéng
Thomas Bäck och Tor Troéng - Foto: Gustav Didron

Thomas Bäck inför Battle of Botnia II

Intervju med Thomas Bäck inför matchen mot Mark Connor.


På lördag är det dags för andra upplagan av Battle of Botnia och på kortet finner vi bland annat Thomas Bäck vars senaste insats på första upplagan av den Umeå-baserade galan slutade i en vinst. Det var ursprungligen planerat att Bäck skulle matchas mot Janne "Jamba" Elonen-Kulmala men han skadade sig i förberedelserna inför matchen, men en värdig ersättare hittades i Mark Connor. Senast Connor gick match på svensk mark var det mot Musse Hasselvall och då förlorade skotten via domslut. Sedan dess har han dock vunnit två matcher på raken och han är en högintressant motståndare för Bäck.

Berätta om din kampsportsbakgrund.
Förutom några pass taekwondo för länge sedan så startade mitt kampsportutövande 1998 när jag började på Umeå Shootfightings första nybörjarintag (där även en 16-årig Tor Troèng fanns) och där är jag fortfarande. Klubben har bytt namn men all min träning har skett i dess regi.

Hur skulle du beskriva dig som fighter?
Med ett ord: Herpes! Jag är bara farlig vid hudkontakt. Men utöver det så är det väl min envishet och min relativt oortodoxa grappling som mitt game bygger på.

Jag förstår att du drömt något särskilt vid ett tillfälle när du blev utstrypt under en match, kan du berätta?
Det var på den gamla tiden under en "oldschool-bitchslap-shootfightingmatch" mot Jonas Jensen, hela matchen tog under en minut. Jag golvade honom med matchens första slag han fick räkning, han såg groggy ut när matchen fortsatte så jag kände mig segerviss. Men någonstans i mitt förtida firande stack jag mitt huvud i hans armhåla och han tackade och tog emot med stängda armar i form av en giljotin som ledde till ett livslång medlemskap i ”Tap or Nap”-klubben. Vilket då leder oss till min dröm där jag hamnade mitt i ett tv-inslag om ett hus ute på en plöjd åker ute på landsbygden med rimfrost på marken. Inslaget var komplett med reporter och kameraman men tyvärr hade jag inget ljud till drömmen men jag upplevde det som ett ganska långt program.

När jag sedan kvicknade till såg jag domaren Markos ansikte, en dam som höll mig om ansiktet och i ögonvrån min motståndare. Då gick det upp för mig att jag skulle gå match och jag tänkte "men va fan gjorde damen in i ringen och varför låg jag ner"? Sedan vände jag blicken ner mot publiken och längst fram satt en ung tjej med händerna för ansiktet och såg på mig med uppenbar panik i blicken, då uppstod tanken att kanske matchen har varit och jag kanske inte vann vilket senare visade sig stämma rätt bra.

Något speciellt du jobbat på inför matchen på Battle of Botnia II?
Alla som sett min förra match vet ju att min ork bara räckte den första ronden. Jag skyller lite på en antibiotikakur mot svinkoppor som jag gick på samma vecka som matchen men konditionen har alltid varit ett aber för mig. Så jag har tränat mycket kondition samt sparrats mycket för att hitta ett någorlunda avslappnat stående så jag inte spänner mig och tar slut efter två rallarsvingar.

Enligt en källa har din teknik ”på backen” präglats av att du under ditt första träningsår endast tränat med killar som var mycket tyngre. Hur har du det med sparringen egentligen?
Under dom fyra första åren som jag tränade så var nog medelvikten runt 90 kilo på de övriga klubbmedlemmarna så jag har ofrivilligt formats ganska mycket efter detta faktum. Detta har lett till att jag har inget emot att ligga på rygg och brottas för där är jag van att vara, men speciellt inom MMA så vinner man inga matcher på rygg om man inte låser ut motståndaren. Jag försöker aktivt träna bort dessa ”ovanor” men blir man trött så kryper de fram. Men de sista åren har klubbens medlemsantal ökat enormt mycket och med den påföljd att det har blivit en jämnare spridning i kroppsvikter. Men dom riktigt lätta killarna är ändå för få. Men vi har fått ihop ett litet gäng som ligger runt 70 kg som tränar hårt. Speciellt David Häggström har jag sparrats mycket med inför matchen, han går i samma viktklass på samma gala och är en sparris-formad best.

Vad vet du om din kommande motståndare?
Mark Connor är en markkille som jag och vi är ganska lika till vår längd så allt tyder på ett grävlingsgryt-slagsmål. Hans alla förluster kommer på domslut så också mina så det blir tufft. Men någon måste vinna och jag har inget emot att ta på mig den rollen men kan vara att han ämnar vara obstinat.

Vad gör du när du inte tränar MMA?
När jag inte tränar MMA. Så jobbar jag eller så sover jag, inte så glamoröst men det är ganska nära sanningen. Det blir lätt så med heltidsjobb, två hundar samt hålla i träningarna för nybörjarna.

Något mer du vill säga?
All makt åt Tengil!

/
MMA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!