Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Modern femkamp blir fyrkamp

Sport | 26/11/2008 08:18

Pistolskytte och löpning slås ihop och modern femkamp blir en fyrkamp. (TT)

Pistolskytte och löpning slås ihop och modern femkamp blir i stället en fyrkamp. Lösningen är ett försök för sporten att få vara kvar på OS-programmet.

– Det är helt vansinnigt. Jag orkar inte skola om mig. Nu slutar jag definitivt, säger Sveriges bäste femkampare Michael Brandt till Svenska Dagbladet.

– Jag vet att 95 procent av de aktiva är emot förslaget. Det har drivits igenom av politiska skäl av det internationella förbundet.

Det nya konceptet, då 3 000 meters löpning ska kombineras med två eller tre omgångar luftpistolskytte, ska ge kortare tävlingar. Fyrkampen har testats, bland annat under ungdoms-EM i Kalmar i somras.

Förbundstränaren Manus Gustavsson tycker inte om förändringen, framför allt för att det försvårar träningen för svenskar under vintern.

– Vi kommer att sakna träningsmöjligheter under sex månader av året, säger Gustavsson.

Grenarna i fyrkampen är, förutom springskytte, även hästhoppning, fäktning och simning. Modern femkamp introducerades på OS-programmet i Stockholm 1912.

Skrivet av: