1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Ehrhoff enda hotet mot Sverige

 Tyskland går in i OS som en av turneringens tilltänkta strykpåsar. Men det finns en spelare som har skapat hopp för en ljusare framtid för tysk ishockey. Backen Christian Ehrhoff till vardags i Vancouver Canucks. "Tar vi en plats bland de åtta bästa lagen skulle det vara en stor framgång", säger Ehrhoff inför nattens premiär mot Sverige.


San José Sharks åtrå till Dany Heatley blev Vancouver Canucks glädje. I säsongens mest ensidiga trade skickade Sharks backduon Brad Lukowich och Christian Ehrhoff till Vancouver i utbyte för rättigheterna till centern Patrick White och den nu i Rögle aktive svenske backen Daniel Rahimi.

Vid tidpunkten visste Vancouver Canucks antagligen inte vilket fynd de hade gjort i den 27-årige tysken. I samma veva gjorde man nämligen klart med den amerikanske veteranen Mathieu Schneider, 40, för att ge laget ett bättre powerplay. Det tog inte många månader för Schneider att bli överflödig. Han överglänstes rejält av den rörlige och spelskicklige Ehrhoff.

När OS-uppehållet trädde i kraft efter helgens NHL-hockey hade Christian Ehrhoff noterats för elva mål och 31 poäng på 61 matcher. Ännu mer imponerande är hans plus- och minusnotering på +24. Det gör honom till Vancouver bästa back den här säsongen - offensivt som defensivt.

Offensivt var han framstående med sina 42 poäng (8+34) i San José redan förra säsongen. Då hade han emellertid -12 i plus- och minusstatistiken trots att han spelade i grundseriens bästa lag. Utvecklingen har således varit god för den storvuxne tysken som valdes i fjärde rundan av San José i draften 2001.

Tredje olympiaden för Ehrhoff

Tyskland går in i OS rejält nederlagstippat. Nationen har vid sidan av Ehrhoff haft svårt att fostra riktigt spännande hockeytalanger på senare tid. Utöver backankaret är målvakten Thomas Greiss, backen Dennis Seidenberg och forwardstrion Marcel Goc, Jochen Hecht och kaptenen Marco Sturm de enda NHL-spelarna i truppen. Därför är förväntningarna lågt ställda på det tyska laget när man i natt tar sig an Sverige i den första gruppspelsmatchen.

- Vi har ett rätt ungt lag som har spelat rätt bra i andra turneringar. Om vi tar en plats bland de åtta bästa lagen skulle det vara en stor framgång, säger Christian Ehrhoff till Vancouver Province.

Den ännu inte lastgamle backen kliver in i sitt tredje OS i nya hemstaden Vancouver. Han fanns på isen redan i Salt Lake City för åtta år sedan och hade sedan en nyckelroll i laget som ställde upp i Turin för fyra år sedan. Han tror att turneringen i Vancouver kommer att bli den bästa olympiska erfarenheten hittills.

- Förra gången i Turin saknade jag upprymdheten hos folket. Salt Lake var bra, men då var det lite överväldigande för mig. Jag var bara 19 år och såg alla NHL-stjärnor, det var liksom "wow, där är Wayne Gretzky". Det är speciella minnen för mig, men jag tror att det här kommer att bli en riktigt bra turnering eftersom den spelas här, konstaterar Christian Ehrhoff som uppskattar hockeykulturen i Kanada.

- Hockey är så speciellt i Kanada. Hockeyn är nummer ett här och kommer antagligen att få mest fokus. Kanadensiska sportfans är fantastiska, de är så passionerade. Det kommer att vara mycket glädje och upprymdhet inne i stan och det är det jag ser fram emot.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!