Skrotad artistskatt kan knäcka eliten

Det drabbar i så fall elitklubbar som har spelare på artistkontrakt.


Betydligt färre utländska spelare. Det kan bli konsekvensen om finansdepartementet driver igenom ändringar i den så kallade artistskatten.

Finansdepartementet vill införa sociala avgifter - 31,42 procent - på lönen för den grupp som under begränsad tid arbetar i Sverige. Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1 juli i år.

Om så sker blir det konsekvenser för många svenska idrotter och klubbar.

– Det slår hårt mot svensk elitbasket. Går förslaget igenom kan antalet utländska spelare i de högsta ligorna halveras, säger basketförbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy till Svenska Dagbladet.

Riksidrottsförbundet, RF, fick i december en promemoria från finansdepartementet som bett om ett remissyttrande.

– Man kan i princip säga att alla idrottsutövare som anlitas av idrottsorganisationer och som inte är i Sverige mer än sex månader kommer att bli motsvarande procent (31,42) dyrare, säger RF:s chefsjurist Christer Pallin till SvD.

Svensk idrott har i olika sammanhang påpekat att konkurrensen inom EU är snedvriden. I exempelvis Danmark är skattevillkoren betydligt gynnsammare.

Basketen lever under knappa ekonomiska förhållanden. Enligt SvD finns 81 utländska spelare i de högsta herr- och damserierna. En stor majoritet är anställda på "artistkontrakt".

– Jag tror att hälften av de utländska spelarna försvinner om det här blir verklighet. Det är självklart inte bra. Men vill man försöka hitta något positivt vore det att fler av våra egna talanger skulle få möjlighet att utvecklas, säger Lena Wallin-Kantzy.

Även inom andra stora lagidrotter finns artistkontrakt, bland annat inom elitishockeyn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!