Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bragdmedaljör kan inte bli bäst

- 14/01/2009, 14:15 -

På måndag tar Jonas Jacobsson emot publikens hyllningar som bragdmedaljör.

Men priset som Årets idrottare får han inte ens nomineras till.

– Vi vill inte att handikappriset ska bli ett tröstpris, säger Stephan Rimér, styrelseledamot i Svenska idrottsakademin.

Första tisdagen i december var historisk för svensk handikappidrott. Skytten Jonas Jacobsson blev utsedd till 2008 års bragdmedaljör för hans vändning från nio poängs underläge till guld i "helmatchen". När han äntrar scenen i Globen på måndag för att ta emot priset gör han det som första handikappidrottare någonsin.

– Det känns som ett erkännande för handikappidrotten och för det jag har gjort genom åren. Jag hoppas att det här betyder att handikappidrotten får ett uppsving, sade Jacobsson till TT när han fick beskedet.

Nominerad till Jerringpris

Jacobsson är liksom den funktionshindrade simmaren Anders Olsson även nominerad till Jerringpriset som röstas fram under galan. Men några andra priser kan det inte bli tal om. Enligt Idrottsakademins regler kan inte idrottare med funktionshinder nomineras till priser som Årets manlige idrottare eller Årets kvinnliga idrottare. De får i stället konkurrera om priset som Årets idrottare med funktionshinder. Enligt Stephan Rimér kan det bli en förändring i framtiden men att det då är risk att funktionshinderpriset försvinner.

– Vi utvärderar ju alla priser varje år och hittills har bedömningen varit att funktionshinderidrott har en given plats på galan. Förutsättningen är att den inte ska vara utformad som ett tröstpris och om en funktionshindrad kan nomineras till de andra priserna riskerar funktionshinderpriset att bli mindre värt, säger Rimér.

"Ompröva beslutet"

Radiosportens Eric Lundin är ordförande i nomineringsjuryn för priset till idrottare med funktionshinder men skulle helst se att hans jury inte behöver finnas:

Jag tycker principiellt att det är fel att idrottare med funktionshinder inte kan bli Årets idrottare. Nu när handikappidrotten blivit riktigt erkänd i och med bragdguldet borde de ompröva beslutet, säger Lundin.

Även inom handikappidrotten finns det olika åsikter. Friidrottaren Madelene Nordlund har till exempel bojkottat Idrottsgalan när hon nominerades till funktionshinderpriset:

– Jag är friidrottare, inte handikappidrottare, sade hon då. I år är det emellertid inga idrottare som bojkottar galan så Jonas Jacobsson kan räkna med en tuff kamp mot främst Anders Olsson om funktionshinderpriset.

Skrivet av: