Kalla tog hem Jerringpriset

- 19/01/2009, 22:17 -

Vann med 29 procent av rösterna.

Jerringpriset 2009: Charlotte Kalla

Charlotte Kalla undkom Peter Settmans kyssattack och tilldelades Radiosportens Jerringpris på måndagens Idrottsgala. Segern i Tour de ski imponerade på svenska folket som gav Kalla 29 procent av rösterna.

Susanna Kallur kom på andra plats i omröstningen och Anders Olsson på tredje plats.

Årets prestation: Charlotte Kalla, vann Tour de Ski efter en teveklassiker.

Stod för 2008 års prestation när hon i januari vann Tour de ski efter att i den avslutande klättringen upp för Alpe Cermis knäckt finländskan Virpi Kuitunen och rycket har redan blivit en tv-klassiker.

–Det är nu över ett år sedan jag korsade mållinjen i slalombacken. Jag vill tacka alla som hjälp mig och stöttat mig under åren.

Årets idrottsledare: Nanne Bergstrand, ledde Kalmar till klubbens första SM-guld.

– Att bli nominerad är stort och att vinna är naturligtvis ännu större. Jag vill tacka alla ledare i Kalmar FF, alla vet att det inte är en enmansshow. Och som ledare vinner man inget utan spelare.

Årets manliga idrottare: Robert Karlsson, förste svenske golfare att vinna Europatourens penningliga.

– Jag är överraskad och överväldigad över att stå här. Lika överväldigad är jag över att jag fått uppleva de resultat jag gjort senaste åren. Trodde ett tag att jag inte skulle få ut den potential jag kände att jag hade inom mig, under en lång tid var jag en frustrerad golfare men jag hittade spelglädjen.

Årets lag: Tomas Johansson och Simon Aspelin, OS-silver i tennis.

Paret stod för en bragdartad insats i semifinalen när fransmännen Arnaud Clement/Michael Llodra besegrades efter den längsta tennismatchen som någonsin spelats i OS. I finalen blev schweizarna Roger Federer och Stanislas Wawrinka för svåra.

Årets kvinnliga idrottare: Emma Johansson, OS-silver i cykel

Johansson tog silver i damernas linjelopp i OS i Peking och därmed Sveriges första medalj i spelen och även den första OS-medaljen i damcykel någonsin.

Årets nykomling: Sarah Sjöström, EM-guld i fjärilsim

Sjöström tog som fjortonåring EM-guld på 100 meter fjäril i mars och hon fick sedan delta i OS i Peking och simmade sin första OS-final på femtonårsdagen. I december var hon med i det svenska laget som tog silver på 4x50 fritt i kortbane-EM i Rijeka, Kroatien.

Årets idrottare med funktionshinder: Jonas Jacobsson, tre OS-guld i skytte.

Jacobsson har även fått Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Skrivet av: