Phelps gör inte om Peking

Simmarfantomen kommer inte försöka göra om det han presterade i Peking-OS.


Michael Phelps anses tillsammans med Usain Bolt vara 2008 års idrottsman. Med åtta guld och sju världsrekord i Peking-OS raderade han Mark Spitz gamla mästarstycke från 1972 och skrev för alltid in sig i den olympiska historien. Men bedriften tog på krafterna och nu berättar han att han inte kommer försöka göra om konststycket i London 2012.

– Jag kommer aldrig simma åtta distanser i en stor tävling igen, säger Phelps enligt Telegraph.

Amerikanens åtta guld i somras betyder inte bara flest guld på ett OS, utan också flest guldmedaljer i OS-historien. 14 stycken har det blivit så här långt. Nu vill dock Phelps känna på lagandan lite mer än han gjort hittills i karriären.

– Jag kommer få mer tid till att upptäcka det andra. Som att heja på de andra simmarna till exempel. Du vet, jag har inte fått uppleva det sedan, typ, 2001 vid mitt första världsmästerskap. Att vara mer som en del av laget.

Inställningen han kommer ladda upp med inför London kommer ge honom möjlighet att uppskata spelen mycket mer än han gjorde i Peking då han i stort sett var tävlade varenda dag.

– När du simmar så där många distanser är allt du gör att äta, sova, simma, äta, sova, simma, äta, sova, simma. Man kan aldrig stå i publiken, förklarar Phelps.

Årets framgångar har lett till en skörd av hyllningar till simmaren. Förutom alla tävlingsguld världen runt blev han dessutom prisad med den ansedda tidningen Sports Illustrateds pris för "Sportsman of the Year for 2008", vilket är mycket prestigefyllt.

Sammanfattning av Michael Phelps åtta guld i Peking-OS

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

Orken tog slut: "Bittert så klart"

3 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

3 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.