Bra VM-besked för Helena Jonsson

"Jag var tvungen att visa att vi tjejer också kan."


Det tog två tävlingar - sedan hade Helena Jonsson vant sig vid förhållandena i italienska Anterselva.

I söndagens VM-genrep blev det en fin andraplats i masstarten.

– Jag var ju tvungen att visa att vi tjejer också kan, säger hon och skrattar.

Helena Jonsson fick ingen bra start på veckans världscuptävlingar i Anterselva. Den höga höjden ställde till det för svenskan som först blev 25:a i torsdagens sprint och sedan 22:a i lördagens jaktstart.

På söndagen kom dock revanschen - och ett starkt besked i den allra sista tävlingen före VM i Sydkorea.

– Det känns lite bättre med höjden nu och sen var det många som var trötta i dag, säger Jonsson till TT efter andraplatsen.

Sen tänkte jag att eftersom det är sista tävlingen här är det bara att köra på.

Totalt en bom blev det för 24-åringen som slutade 13,4 sekunder efter världscupens totalledare Jekaterina Jurjeva.

Fem bom för Neuner

Länge såg det dock ut som om Magdalena Neuner skulle vinna VM-genrepet. Tyskan var i överlägsen ledning då hon kom in på skjutvallen för sista gången - men innan de andra ens hade börjat skjuta hade hon bommat fem skott och kom till sist att sluta sjua.

– Jag visste att om jag skjuter fullt i sista så är jag med och fajtas. Men tyvärr blev det en miss där, säger Jonsson som kom in till det sista skyttet som tvåa.

I stället kunde Jurjeva, som sköt fullt i tävlingen, ta greppet om tillställningen.

– Men jag gjorde ändå ett perfekt lopp från början till slut, säger Jonsson som på måndagen åker hem till Östersund för att ladda upp inför VM i februari.

"Aco" femma

Helena Jonsson tog i och med andraplatsen sin fjärde pallplats för säsongen. Pallplatsen på söndagen var även veckans tredje svenska pallplats, efter Björn Ferrys tidigare storlopp. Men det var även nära ännu en blågul pallplats i masstarten. Anna Carin Olofsson Zidek svarade för tre bom, men slutade ändå femma - 28,6 sekunder efter Jurjeva. "Aco" var med i den trio som gjorde upp om tredjeplatsen, en kamp som vanns av finländskan Kaisa Mäkäräinen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?