Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Slagsmål förbjuds inte i NHL

Sport | 27/01/2009 11:03

NHLs ombudsman Gary Bettman tycker att alla ska sitta lugnt och fint i båten.

Det har blivit en oskriven regel i hockey att ta av sig hjälmen innan ett slagsmål för att skona varandras nävar. Gör spelarna inte det anses de som "fega".

Don Sanderson spelade hockey i en av kanadas farmarligor OHL. Där slogs han mot en motståndare med hjälmen avtagen. Don Sanderson föll och slog i huvudet i isen. Det var den tolfte december 2008. Några dagar senare –den andra januari 2009, avled han.

Därefter blossade debatten upp igen. Ska slagsmål vara tillåtet i NHL?

Några hävdar att slagsmålen måste upphöra om hockeyn ska komma in i 2000-talet. Andra tror stenhårt att NHL skulle bli farligare utan slagsmålen.

– Vi ska inte inte reagera omedelbart. Vi ska studera saken närmare innan vi bestämmer oss för att göra några ändringar, om vi ska göra några ändringar, säger Gary Bettman, som är ombudsman på NHL.

Slagsmålen fungerar som ett polissystem i rinken. Domaren ser inte allt, men får en spelare en armbåge i hakan anses han som varnad. Om spelaren som armbågat en annan spelare vet att han slipper undan konsekvenser från både domaren och sitt "offer" så kommer det fula spelet fortsätta.

Just nu verkar det som att de kanadensiska sederna håller i sig – och att slagsmålen fortsätter.

Se de råaste NHL-fajterna här:

Skrivet av: